“Als ik met mensen praat over een Eigen Kracht-conferentie, dan hoef ik geen verslag te maken, niets te duiden of te analyseren.”

Geen verslaglegging

“Eén van de prettige dingen van Eigen Kracht-coördinator zijn, is voor mij dat ik zelf niets hoef met informatie,” zegt een coördinator in een gesprek over onze manier van werken. “We luisteren en stellen vragen, zodat de ander verder kan denken.” In het gesprek komen voorbeelden voorbij en we komen erop uit dat het soms in kleine dingen zit. Kleine dingen die in hun effect groot kunnen zijn. “Als ik met mensen praat over een Eigen Kracht-conferentie, dan hoef ik geen verslag te maken, niets te duiden of te analyseren.”

Energie
De Eigen Kracht-coördinator vertelt over zo’n voorbeeld: “Tijdens een eerste gesprek sprak ik met een jonge moeder over haar leven. Ze vond dat het best goed ging, maar anderen hadden zorgen over haar en haar dochter (8). Hun zorgen waren zelfs zo groot dat er een melding was gedaan en jeugdbescherming had een Eigen Kracht-conferentie voorgesteld. Voor deze moeder hoefde dat niet zo, maar ze was bereid om met mij te praten. Ze zat vol energie en vertelde veel: over haar nachtleven, haar werk, haar familie, haar dochter, haar hobby’s. Als coördinator schrijf ik in principe niets op, maar soms noteer wat woorden als aanknopingspunten voor het gesprek over haar kring of haar vraag voor de planbijeenkomst.”

Woorden
“Nu had ik ook wat woorden opgeschreven, over de verschillende levens die ze leidde. Ze vroeg me wat ik schreef en ik las de woorden voor. Ze zei: ‘Wauw, zo heb ik er nooit naar gekeken, ik wil eigenlijk wel veel. Dat lukt niet allemaal, dat kan ook niet.’ Ze ging anders kijken naar de zorgen van de mensen om haar heen. Het kwam opeens in een ander daglicht te staan. Zelf noemde ze het ‘de sleutel’. Haar toon veranderde. Ik had alleen gevraagd naar het gewone leven en doorgevraagd. Zij moest zelf een vorm vinden om ermee verder te gaan. ‘Als ik er niet uitkom, omdat ik teveel doe, dan kan ik anderen vragen,’ zei ze. Ze kon het niet goed vinden met haar schoonmoeder, die volgens haar te kritisch was. Tijdens de voorbereiding van de planbijeenkomst is ze met haar schoonmoeder gaan praten. Het lukte op deze manier om haar om hulp te vragen. Het was een start van een proces van nieuwe verbinding.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.