"Het is zo naar om zorgen te hebben, niet te weten waar ze is en pas iets te horen als het helemaal misgaat."

Geweld doorbreken

“Ze is nu veilig en zorgt eindelijk voor zichzelf,” vertelt de moeder van een 31-jarige vrouw. De Eigen Kracht-coördinator belde haar een paar maanden na de Eigen Kracht-conferentie om te vragen hoe het gaat met de uitvoering van het plan. De aanvraag was indertijd gedaan via het Blijf-van-mijn-lijf-huis waar haar dochter tijdelijk woonde in verband met huiselijk geweld door haar ex-partner. Dit geweld was er al jaren en de familie had veel voor haar gedaan. De regiomanager: “Als het misging, stond de familie altijd klaar. De vrouw ging echter steeds terug naar de man en na een aantal jaar trokken familieleden en vrienden hun handen ervan af, omdat ze het gevoel kregen niet door te dringen.”

Hetzelfde liedje
“Toen de aanvraag kwam, verbleef zij in de opvang en haar ex-partner zat in de gevangenis,” aldus mijn collega. “Hij kwam binnen korte tijd vrij en er was een plan nodig om de veiligheid te garanderen en voor de toekomst. De vrouw durfde haar familie niet meer om hulp te vragen. De familie was bezorgd, maar ook bang dat het ‘weer hetzelfde liedje’ zou zijn: dat ze uiteindelijk terugging en alles opnieuw zou beginnen. Uit liefde voor de vrouw wilden familie en vrienden toch wel meedenken. Dat ze er met meerdere mensen samen tegelijkertijd over konden praten, speelde daarin mee.”

Gesterkt
“Tijdens de bijeenkomst vertelden vader, moeder, broer, nicht en vriendinnen hoe naar het was om zorgen te hebben, niet te weten waar ze was en pas iets te horen als het helemaal misging. Ze zeiden: ‘Laat ons niet in onzekerheid.’ De vrouw vertelde waarom ze steeds terugging. Ze was bang voor hem, voor zijn gedrag, maar ook bang om alleen te zijn en ze vond het moeilijk om het zelf te redden. Door haar verhaal kreeg de familie meer begrip, waardoor ze bereid waren toch te helpen. Ze maakten een plan over een woonplek, steun, werk, therapie en leuke dingen doen. De dochter maakte de afspraak dat ze haar familie op de hoogte houdt. Een familielid houdt het nakomen van alle afspraken in de gaten. Haar moeder zegt bij het nabellen: “Ze is er nog niet, maar ze is zo gesterkt dat ze niet is teruggegaan naar hem. Zonder plan had ze dat zeker gedaan, maar nu is ze los van hem. Ze kan het aan.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.