"We hebben weinig contact met de jeugdbeschermer en we weten ook niet wat zij gaat doen als we dit verhaal vertellen. We durven niet heel open te zijn."

Gewoon opa en oma zijn

Een oma belde. Samen met haar man zorgt zij voor de kinderen (7 en 9 jaar) van haar dochter, sinds de dochter een aantal jaar geleden overleed. Haar schoonzoon, de vader van de kinderen, was ziek en niet in staat voor de kinderen te zorgen. Hij woonde weer bij zijn ouders. De opa en oma werden de officiële pleegouders en op zich liep dat goed. Maar in coronatijd werd het zwaarder, omdat de kinderen veel thuis waren en er minder steun was. In die periode ontstond ruis over wie waarvoor verantwoordelijk is en er kwamen ruzies in de familie.

Opvoeders
“Door alles wat er gebeurt, merken we dat we eigenlijk weer meer opa en oma willen zijn en niet constant opvoeders,” vertelde de oma. “Onze schoonzoon wil ook weer een grotere rol spelen, maar we komen er niet goed uit hoe dat moet. In de periode dat onze dochter overleed, is een jeugdbeschermer aangesteld, maar daar hebben we weinig contact mee en we weten ook niet wat zij gaat doen als we dit verhaal vertellen. We durven niet heel open te zijn.” Een Eigen Kracht-coördinator is langsgegaan. Er bleek een grote familie te zijn, maar ook bleek dat de verhoudingen niet goed waren.

Verlies
In de periode van de ziekte van de moeder ging er veel mis en zijn contacten verbroken. Toch was de Eigen Kracht-coördinator nu overal welkom. Zij vertelt: “Iedereen houdt van de kinderen, maar er was nog veel verdriet over het verlies. Ze snapten allemaal de vraag van opa en oma. Al tijdens de voorbereiding gebeurde er veel: de opa’s en oma’s belden elkaar en broers en zussen zochten de vader op.” De oma vervolgt: “Eindelijk konden we praten over de dood van onze dochter. Ook toen we bij elkaar kwamen, met beide families, hebben we daar bij stilgestaan. Daarna konden we een plan maken. Voor de korte termijn: de kinderen gaan in weekenden en vakanties naar hun vader, tantes en ooms brengen hen naar sport en gaan leuke dingen met ze doen. Voor de lange termijn gaat onze schoonzoon een woning zoeken en wil hij de voogdij weer krijgen. Daar heeft hij beide families bij nodig. We zullen er zijn voor hem en de kinderen. Wij als opa en oma.”

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.