“Het klinkt allemaal mooi en het lijkt me goed om verbindingen te leggen met meer mensen rond een kind, maar ik denk nu aan een jongen voor wie het echt niet goed is om de ouders meer te betrekken. Ze hebben een slechte invloed.”

Gezond verstand

Vorige week gaf ik een training bij een jeugdhulporganisatie die verschillende woonvormen biedt. Hun wens was meer te leren over in contact komen met (meer) familieleden en bekenden van de kinderen en jongeren. De deelnemers brachten de voorbeelden direct in relatie met hun dagelijks werk. Iemand zei in de middag: “Het klinkt allemaal mooi en het lijkt me goed om verbindingen te leggen met meer mensen rond een kind, maar ik denk nu aan een jongen voor wie het echt niet goed is om de ouders meer te betrekken. Ze hebben een slechte invloed.”

Invloed
Uit de groep kwamen al snel reacties: “Het gaat niet alleen om de ouders, maar juist om de bredere groep van bekenden”. “Ook als ouders een slechte invloed hebben, kun je beter in verbinding blijven en samen nadenken.” “Je moet zoeken naar mensen die een goede invloed hebben.” De man die de vraag stelde, verwachtte dat deze jongere waarschijnlijk weinig anderen zal hebben: “En dat geldt waarschijnlijk voor veel van onze kinderen.” Eén van zijn collega’s dacht er aanvankelijk net zo over, tot ze iets meemaakte dat haar beeld veranderde: “Een meisje van 17 jaar kon niet meer bij haar gezinshuisouders blijven, maar ze kon ook niet naar huis. Wij hadden op dat moment geen oplossing voor haar.”

Spannend
“We hebben haar gevraagd met wie ze nog contact had of met wie uit haar verleden ze contact zou willen. Die mensen hebben we gebeld en gevraagd of ze wilden komen om een plan te maken. We vonden het spannend, omdat we zoiets nog nooit hadden gedaan. Onze verwachting was dat ze niet veel mensen zou hebben, anders zouden we ze allang kennen. Naast de ouders, kwamen er zes mensen. Vier van hen waren nieuw voor ons. Eerlijk gezegd hadden we verwacht dat ze allemaal net zo zouden denken als de ouders. Dat was niet zo! Ze deelden onze zorgen en een paar familieleden wilden ook echt iets doen. Zo hebben we met elkaar een goed plan gemaakt. Het meisje kon doordeweeks wonen bij een tante en in de weekenden bij ons. Het probleem was opgelost, maar het meisje was ook weer meer verbonden met de mensen die bij haar horen. De grootste les voor ons was dat familienetwerken meer gezond verstand hebben dan wij denken.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.