"Natuurlijk waren er irritaties in het proces en door dan met elkaar te gaan zitten, hielden we de communicatie open. Ook als we het niet met elkaar eens waren, konden we het bespreken."

Golf van familiebijeenkomsten

“In gezamenlijkheid spreek je toch anders met elkaar dan als je het ieder apart doet,” vertelt Eigen Kracht-coördinator Alberta van der Bij. Ze deelt een persoonlijk verhaal over het overlijden van haar vader. “Twee jaar geleden is mijn moeder overleden. Mijn vader pakte zijn leven weer op, maar na een jaar werd hij ziek. Voor hem stond de kwaliteit van leven altijd voorop. Daar hadden wij, zijn vier kinderen en aanhang, ieder gesprekken over met hem. Soms moeilijke gesprekken. Ik ben verpleegkundige, dus ik ging vaak mee naar afspraken. Maar ik ben ook zijn dochter en ik merkte dat mijn broers, zussen en ik het niet over alles eens waren. Vanuit mijn ervaring met Eigen Kracht stelde ik voor om allemaal samen te komen.”

Euthanasie
“Dat was mooi en emotioneel. Mijn vader hield echt de regie en gaf aan wat hij wilde. Hij wilde euthanasie. Hij kon zijn boodschap delen in het bijzijn van iedereen. Doordat we bij elkaar hadden gezeten, konden we het laatste proces echt samendoen. We stemden af op elkaar en op wat mijn vader wilde. Heel open. Natuurlijk waren er irritaties in het proces en door dan met elkaar te gaan zitten, hielden we de communicatie open. Ook als we het niet met elkaar eens waren, konden we het bespreken. We hebben goed afscheid kunnen nemen. Op de dag van het overlijden hebben we met elkaar foto’s gekeken, dat was heel bijzonder. Gisteren hebben we zijn as uitgestrooid.”

Gezamenlijkheid
“Ik ben ervan overtuigd dat dit proces ook heeft bijgedragen aan het feit dat we het nu ook nog goed met elkaar hebben. Ik heb dit verhaal vaak verteld in mijn omgeving. Zo merkte ik dat veel mensen met hetzelfde worstelen: dat ze wel ieder afzonderlijk praten en dat dit niet genoeg is en ze er daardoor niet goed uitkomen. Een vriendin vertelde dat zij na onze ervaring ook met haar familie bij elkaar is gekomen om te bespreken wat nodig is. En nog een vriendin. En ook drie mensen uit de kring van mijn zus. Zo ontdekken steeds meer mensen hoe belangrijk het is om in gezamenlijkheid dingen te bespreken. Wij blijven dat ook zeker doen. Het heeft ons veel gebracht.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.