"Ik zet een berichtje in onze groepsapp en binnen twee minuten meldt de buurvrouw dat ze even gaat kijken."

Een groot verschil als meer mensen ervan weten

Meneer Dekker, een 82-jarige weduwnaar, vergeet steeds vaker dingen en zorgt niet meer zo goed voor zichzelf en zijn huis. Zijn thuiszorgmedewerker heeft het erover gehad met meneer Dekker zelf en met zijn kinderen, maar ze vindt het moeilijk hen te vragen er iets aan te doen. “Hij heeft weinig contacten en zijn kinderen hebben het erg druk,” zegt ze aan de telefoon. “Ik weet niet goed hoe ik hen verder kan helpen, kunnen jullie iets betekenen?”

Grote zorgen
En zo gaat er op een zondag een Eigen Kracht-coördinator naar meneer Dekker, als zijn dochter en zoon er ook zijn. Hij luistert naar hun vraag en legt uit wat wij kunnen betekenen. De zorgen blijken erg groot. Misschien kan meneer Dekker niet meer zelfstandig wonen en moet hij verhuizen naar een verzorgingshuis. Dat willen ze eigenlijk niet, maar ze zien ook geen alternatief. Ze besluiten een Eigen Kracht-conferentie aan te vragen.

Voorlopig thuis
Meneer Dekker raakt verward tijdens de voorbereiding. Hij begrijpt niet goed wat er gebeurt. Geduldig legt de familie het steeds weer uit. Tijdens de bijeenkomst vindt hij het fijn dat er veel mensen voor hem zijn, maar hij weet niet meer wat ze gaan doen. Wel kan hij zeggen wat hij wel en niet zou willen. De thuiszorgmedewerker, de huisarts en een gerontoloog geven informatie over ouder worden, signalen van dementie en mogelijke ondersteuning. Onder elkaar maken de familie en kennissen een plan waarmee meneer Dekker voorlopig thuis blijft wonen. De personen die de meeste zorg op zich nemen, krijgen ondersteuning en achtervang.

Groepsapp
Afgelopen week spreekt de Eigen Kracht-coördinator de dochter van meneer Dekker om te vragen hoe het gaat met het uitvoeren van het plan. “Vorige week belde mijn vader terwijl ik in het buitenland was voor mijn werk,” vertelt ze. “Hij was helemaal in de war. Normaal gesproken ben ik dan een hele ochtend bezig om iets te regelen. Nu zet ik een berichtje in onze groepsapp en binnen twee minuten meldt de buurvrouw dat ze even gaat kijken. Een half uur later vertelt ze dat het weer goed is en lees ik dat een nichtje ’s middags langs gaat. Zo houden we het nog wel een tijdje vol!”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.