“Haar netwerk woonde aan de andere kant van het land, dus daar hebben we de bijeenkomst gehouden. Ik ben er ook heen gereisd."

Heel veel doelen

Vorige week deelde ik het verhaal van casemanager Jeugd Dorien Annen, over een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen. De moeder had intensieve behandeling nodig en omdat beide kinderen een verstandelijke beperking hadden, was ook daar veel zorg nodig. Dorien vervolgt: “Op enig moment waren er veel hulpverleners betrokken: voor moeder, voor beide kinderen, hulp aan huis en speciale dagopvang. Voor iedere vorm van hulp waren doelen gesteld, maar we werkten eigenlijk helemaal niet aan die doelen. Toen zijn we om de tafel gaan zitten en hebben gezegd: ‘Het is vooral belangrijk dat we er zijn, dat moeder rust krijgt en mensen naast zich heeft’.”

Leren
“Dat was ook het moment dat we zeiden: ‘We houden het in stand en komen niet verder.’ Deze moeder cijferde zichzelf weg, terwijl de kinderen een moeder nodig hadden waar het goed mee gaat. We zeiden: ‘It takes a village to raise a child’ en zijn toen het gesprek aangegaan over haar netwerk.” Zoals vorige week verteld, bleek de eerste stap naar het netwerk lastig, maar was er veel bereidheid. Dorien: “Haar netwerk woonde aan de andere kant van het land, dus daar hebben we de bijeenkomst gehouden. Ik ben er ook heen gereisd. De familie wilde graag helpen en wilde meer leren over wat de kinderen nodig hebben. We hebben nagedacht hoe we informatie konden delen.”

Psycho-educatie 
“De moeder heeft met haar behandelaar overlegd. Samen hebben ze op papier gezet wat er speelde en wat de behandeling in zou houden. Daarna bedacht ze zelf hoe ze dat wilde vertellen en ik heb haar daarbij geholpen. Ik heb met de behandelaren van de kinderen overlegd over de informatie die zou helpen. Daarna heb ik met moeder besproken hoe ik zou vertellen over de kinderen. Zo hebben we in het eerste deel van de bijeenkomst deze psycho-educatie gegeven. Dat was heel helpend, want nu begrepen ze veel beter wat er aan de hand was en konden ze goed nadenken over wat helpend zou zijn. In het plan kwam dit ook duidelijk terug: ze zorgen voor structuur voor de kinderen en rust voor de moeder. Ik zie dat het plan werkt: de familie is er echt voor de moeder, de banden worden hersteld en ze voelt zelf dat ze belangrijk is voor haar familie.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.