"Ik ben alleen, het heeft geen zin."

Herkenbare verhalen bij Europese uitwisseling

Vorige week kwam het Europese Family Group Conference Network bij elkaar, dat zijn landen die Eigen Kracht-conferenties organiseren. Dit jaar kwamen dertien landen samen in Frankrijk. Naast het uitwisselen van de stand van zaken in alle landen, werden verschillende onderwerpen besproken. Het idee van een Eigen Kracht-conferentie is heel eenvoudig: als er een vraag of probleem is, breng je betrokkenen samen om met elkaar een plan te maken. Iedereen snapt dit en wordt enthousiast van het idee dat dit ook in zeer complexe zaken lukt. Hoewel dit idee eenvoudig is, maken ‘de huidige systemen’ het ingewikkeld, in álle landen.

Kern
De gesprekken gingen dan ook over het belang van vasthouden aan de kern: kringen groter maken, regie bij mensen laten en mensen de kans geven zelf een plan te maken. In Europa wordt veel onderzoek gedaan. Steeds wordt aangetoond dat deze manier van werken families én professionals helpt. Naast onderzoek zijn de verhalen uit alle landen enorm helpend. We hebben daarom tijd genomen om die verhalen te delen. Een Tsjechisch verhaal deel ik graag hier, omdat het zo herkenbaar is. Een juf maakte zich zorgen over een 7-jarig meisje. Het vrolijke meisje werd steeds stiller en meer gesloten en de juf nam contact op met maatschappelijk werk.

Alleen
De Tsjechische collega vertelt: “De moeder woonde alleen met twee dochters, was verslaafd aan alcohol en had geen contact meer met haar netwerk. Ze wilde zich laten opnemen, maar was bang dat de kinderen uithuisgeplaatst werden. ‘Ik ben alleen, het heeft geen zin,’ zei ze. Kort erna kon ze terecht in een kliniek, maar dan was er wel snel een plan nodig. De Eigen Kracht-coördinator bezocht iedereen die kon meedenken en binnen een paar dagen kwamen twaalf volwassenen en vier kinderen samen. De sfeer was erg gespannen, de ouders van de moeder konden het niet aan en gingen weg. Het lukte de rest van de kring om een plan te maken, waardoor de kinderen bij een tante konden blijven als hun moeder opgenomen werd. Ook zorgden ze voor contact met neefjes en nichtjes. Toen het plan bijna klaar was, sloten de grootouders telefonisch aan om steun te bieden. Inmiddels zijn ze een maand verder en is de moeder opgenomen. Ze heeft dagelijks contact met de kinderen en ook na de opname is er steun voor moeder en kinderen georganiseerd.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.