"Bij de uitvoering merkte de projectleider dat iedere partner begon te denken vanuit het eigen belang. Sommige mensen waren bang om hun baan kwijt te raken en daardoor werd hun belang om een groot deel van de opdracht zelf uit te voeren groter."

Herkenning en erkenning

“Ook als de dingen die we doen werken, kunnen we altijd nog bijleren,” zei een collega vorige week. Via een gemeenschappelijk contact hebben we mensen van de CONSENT-methode ontmoet. Ook zij houden zich bezig met gedragen besluitvorming vanuit gelijkwaardigheid. We wisselden ervaringen uit en mijn collega deed een digitale training bij hen: “Heel inspirerend om verhalen te delen en van elkaar te leren. Iemand vertelde iets dat mij deed denken aan wat we ook in Eigen Kracht-conferenties tegenkomen: hoe komen mensen samen gemotiveerd en gelijkwaardig tot besluiten? De visie waarmee je werkt is daarbij belangrijker dan de manier van werken. Iedereen mag meedoen en iedere stem is nodig. Het gaat over in dialoog zijn over ideeën, perspectieven toevoegen en samen tot gedragen plannen komen.”

Samenwerking
Haar opmerking deed ons denken aan een project dat we een tijd geleden uitvoerden. Mijn collega vertelt: “We kregen een projectsubsidie met als voorwaarde om samen te werken met meerdere organisaties. We vonden al snel partners en brachten die bij elkaar. Bij de uitvoering merkte de projectleider dat iedere partner begon te denken vanuit het eigen belang. Sommige mensen waren bang om hun baan kwijt te raken en daardoor werd hun belang om een groot deel van de opdracht zelf uit te voeren groter. Anderen leken minder betrokken en vertelden dat hun leidinggevenden hadden besloten om mee te doen, maar dat het van hen niet zo hoefde. De projectleider wilde ‘alle neuzen dezelfde kant op’ om het project te laten slagen en vroeg zich af hoe hij dat voor elkaar kreeg.”

Startbijeenkomst
“Hij bracht iedereen bij elkaar en koos een gezamenlijk onderwerp: een startbijeenkomst. Dat was een doel voor iedereen, maakte nieuwsgierig en vroeg om actie. Namelijk om een besluit van de groep over of een startbijeenkomst een goed idee zou zijn en over de invulling van die bijeenkomst. De hele groep kon nu meepraten omdat er een gezamenlijk belang was. Iedereen was weer gelijkwaardig. Het enthousiasme groeide, de creativiteit nam toe en ieders bijdrage werd erkend. Zo kwamen we tot een gedragen besluit over een bijeenkomst om hun project aan buitenstaanders te presenteren. We konden samen verder. Door zo te besluiten ontstond een ontspannen samenwerking en werd het project goed afgerond.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.