“Het ging over wat er gebeurd was, wat het met ieder gedaan had en wat voor de toekomst nodig was."

Herstel voor de kinderen

Over het algemeen lukt het mensen om in ingewikkelde situaties te denken aan het belang van kinderen. Toch is het ook zo dat mensen dat soms willen, maar dat het toch niet lukt. Er kwam een aanvraag voor een Eigen Kracht-conferentie voor een vader die zijn drie kinderen al een jaar niet had gezien. De ouders waren gescheiden en er was veel boosheid. Praten met elkaar lukte niet en één keer was het zo uit de hand gelopen dat de vader de moeder had geslagen. De betrokken jeugdbeschermer vond herstel van het contact noodzakelijk om goede afspraken voor de kinderen te kunnen maken.

Geen grote kring
De Eigen Kracht-coördinator ging in gesprek met de vader en de moeder. Ze vertelt: “Allebei wilden ze de kring niet veel groter maken. Eigenlijk wilden ze niets meer met elkaar te maken hebben en niets herstellen. Wel wilden ze beiden het beste voor de kinderen. Ik heb losse gesprekken gevoerd met ieder, met mensen erbij die ze vertrouwen. Zo ontstond het plan om te starten met een herstelgesprek tussen de ouders, met daarbij voor ieder een aantal steunfiguren.” Bij het gesprek waren voor de moeder een vriendin en een tante erbij. Voor de vader zijn nieuwe vriendin en haar moeder. Daarnaast schoven de jeugdbeschermer en de Eigen Kracht-coördinator aan.

Serieus nemen
De Eigen Kracht-coördinator over het gesprek: “Het ging over wat er gebeurd was, wat het met ieder gedaan had en wat voor de toekomst nodig was. De vader nam het verhaal van de moeder niet erg serieus. De moeder van zijn nieuwe vriendin corrigeerde hem en nam het op voor de moeder en voor de kinderen. Dat accepteerde hij. Zo ontstond ruimte voor een ander gesprek en begon de vader beter te luisteren. Daardoor voelde de moeder zich serieus genomen en kon ze haar verhaal delen.” Zowel de vader als de moeder ontdekten tijdens het gesprek pas hoe hun ruzie de anderen raakte. Tegelijkertijd zagen ze dat die anderen er voor hen waren. Het lukte om een omgangsregeling te maken. Een verdere Eigen Kracht-conferentie met meer mensen was niet meer nodig. Diezelfde avond kon de vader zijn kinderen bezoeken. De coördinator: “Het is nu vier weken geleden. Ik belde hen deze week over de voortgang en de bezoeken lopen goed. De communicatie tussen de ouders blijft lastig, maar de anderen steunen hierbij en daardoor lukt het.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.