“Sinds januari was er wekelijks een ernstige ruzie in de klas. Maandelijks zaten leerlingen bij mij in verband met een vechtpartij en er was een voortdurend gevoel van dreiging."

Herstel vóór de schoolvakantie

Alle scholen hebben het jaar afgerond en zijn begonnen aan de zomervakantie. Vlak voor die vakantie moet er altijd nog veel gebeuren. We werden gebeld door een teamleider van een middelbare school in het noorden, twee weken voor de vakantie. In een van brugklassen was al een tijd spanning. Die liep nu zo hoog op dat hij niet op deze manier het jaar wilde afsluiten. “Alle brugklassen gaan over het algemeen in dezelfde samenstelling naar jaar twee, maar dat betekende hier veel problemen,” zei de teamleider.

De vraag
Hij wilde dat de zaken voor de vakantie uitgesproken werden en dat er een plan kwam voor het nieuwe schooljaar. “Sinds januari was er wekelijks een ernstige ruzie in de klas. Maandelijks zaten leerlingen bij mij in verband met een vechtpartij en er was een voortdurend gevoel van dreiging. Niemand wist precies wat er eigenlijk steeds misging,” vertelde de teamleider. Een Eigen Kracht-coördinator ging aan de slag met het voorbereiden van teamleider, docenten en leerlingen uit de klas. “Ik vertelde dat we een bijeenkomst organiseerden en vroeg ieder wat de vraag zou moeten zijn,” licht de coördinator toe. “Die werd: ‘hoe zorgen we met elkaar dat we goed op vakantie kunnen en het nieuwe jaar goed starten?’ Tijdens de voorbereiding gingen leerlingen al samen nadenken. Maar de meeste leerlingen hadden er weinig vertrouwen in.”

Sfeer
“Het werd een bijzondere bijeenkomst waar veel is uitgesproken en uiteindelijk een plan is gemaakt,” vertelt de teamleider. “Ik vraag me sindsdien af waarom dit anders liep dan alle gesprekken die we al gehouden hadden. Ik denk dat ik het weet. Allereerst de voorbereiding. Vervolgens de gespreksronde die we maakten met een talking stick. Daardoor kreeg iedereen een stem. Leerlingen die bijna nooit iets zeiden, vertelden hoe het voor hen was. Sommigen vertelden ineens zeer persoonlijke dingen. De sfeer maakte dat mogelijk. Daarna kwam er een ronde met de vraag wat er nodig was en kwamen er originele ideeën. Het werd echt van de klas en dat maakte het verschil met eerdere oplossingen. Ik heb niet de illusie dat nu alles opgelost is. Maar er is wel iets veranderd. Er is rust gekomen en het plan biedt een mooi startpunt. Ik heb zin in vakantie en daarna ook in het nieuwe jaar!”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.