“Toen ik voorstelde of ík haar zussen zou bellen, was ze dolblij. Via een familielid kreeg ik een telefoonnummer en kon ik de ene zus bellen."

Herstelde relaties

Vorige week organiseerden we onze jaarlijkse studiedag met Eigen Kracht-coördinatoren. Ook daar was de rode draad het delen van verhalen. Eén van de coördinatoren deelde het verhaal van een overbelaste alleenstaande moeder die rust zocht. Ze zat met haar twee kinderen in crisisopvang vanwege huiselijk geweld. In de jaren ervoor was ze door hoge schulden al twee keer haar huis kwijtgeraakt. Ze had een plan nodig om het vol te kunnen houden. Samen met het wijkteam vroeg ze een Eigen Kracht-conferentie aan.

Verstoord
De moeder had zes hulpverleners en stond op een wachtlijst van een half jaar voor therapie. De kinderen hadden contact met vader en oma paste soms op. Ze had geen woning meer en stond onder bewindvoering. De vraag voor het plan ging over ondersteuning om tot rust te komen. In het gesprek met de Eigen Kracht-coördinator noemde de moeder onder meer twee zussen waar ze geen contactgegevens van had. Ze wilde hen ook niet erbij vragen omdat de relaties verstoord waren. De Eigen Kracht-coördinator: “Toen ik voorstelde of ík haar zussen zou bellen, was ze dolblij. Via een familielid kreeg ik een telefoonnummer en kon ik de ene zus bellen. Zij legde weer contact met de zus waar al drie jaar geen contact meer mee was. De zussen wilden meedenken, maar zeiden er wel bij dat het niet zomaar weer goed was. Een vriendin wilde ook komen, maar wist niet goed wat ze moest doen in alle ellende.”

Nieuw begin
“Mensen storten vaak hun hart uit bij mij als coördinator. Ik vertel hen dat ik niets met de informatie kan en zal doen, maar vraag hen of ze de informatie zelf willen delen tijdens de bijeenkomst. Soms willen ze dat en dat helpt dan enorm,” vertelt de coördinator. “De vader en zijn familie wilden helaas niet meewerken. Er kwamen negen mensen op de bijeenkomst. Het was emotioneel en duurde lang. De aanwezigen spoorden de moeder aan om de regie over haar leven weer te nemen en zeiden dat ze er voor haar zouden zijn. Ze maakten afspraken om haar te ontlasten: over opvang van de kinderen, huiswerk, de omgang met geld, huisvesting. Ze bedachten ook wat te doen als de vader niet meewerkt. Doordat tijdens de bijeenkomst relaties hersteld waren, kon het netwerk weer actief zijn. Ze was er nog niet, maar iedereen voelde dat er een nieuw begin was gemaakt.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.