“Stel dat het misgaat tijdens de voorbereiding, dat ik dan in een manie terechtkom?”

Het juiste moment voor een plan

Tijdens een workshop met ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ontstond een boeiende discussie over het juiste moment om een plan te maken. “Als ik in crisis ben, dan wil ik geen mensen erbij en kan ik ook niet zeggen wat ik nodig heb,” zei een van de deelnemers, “dus ben je altijd te laat.” Ik vroeg of zij een plan zou kunnen maken op het moment dat het goed gaat. Ze dacht van niet: “Als het een periode goed gaat, dan denk ik altijd dat het goed blijft gaan en wil ik geen plan maken. Dan voel ik geen nood en lukt het dus niet.”

Veilig gevoel
Ik vertelde over een vrouw die last had van psychoses. Net na een gedwongen opname stelde haar zussen voor om een plan te maken, om te zorgen dat het een volgende keer beter zou gaan en een opname mogelijk voorkomen kon worden. Zelf vond zij het op dat moment niet nodig, maar de zussen vertelden hoeveel zorgen zij hadden en dat ze graag wilden horen hoe zij beter zouden kunnen steunen. Achteraf vertelde de vrouw: “Het plan gaf toch een veilig gevoel en toen het misging, werd mijn oudste zus gebeld. Die wist toen wat ik wilde.”

Twijfels
Meer deelnemers aan de workshop hadden twijfels: “Stel dat het misgaat tijdens de voorbereiding, dat ik dan in een manie terechtkom?” Een ander antwoordde: “Dan laat je het plan even los en wacht je tot het weer goed gaat om verder te gaan.” Nog een ander reageerde: “Dan is de noodzaak juist duidelijk en moet je dus doorgaan.” Ik vertelde over zo’n situatie waarin de familie had besloten om door te gaan. De partner had gezegd: “Het is nu heel duidelijk waarom we een plan nodig hebben en familie en vrienden voelen de noodzaak, dus we moeten het nu doen.” Zij maakten met elkaar een plan hoe ze de vrouw samen konden steunen en wat zij nodig hadden om haar te blijven steunen, want dat was soms best moeilijk. Onderdeel van het plan was dat ze meteen na de crisis weer bij elkaar zouden komen om samen met de vrouw het plan af te maken. Aan het eind van de workshop zei iemand: “Het gaat dus eigelijk helemaal niet om hét juiste moment, maar om op ieder moment te kijken wat er nodig en mogelijk is.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.