“Er was geen ruzie in de familie, ze kwamen op elkaars verjaardagen. Maar ze dachten heel verschillend over veel zaken en samen een plan maken was daardoor niet vanzelfsprekend.”

Het netwerk is te groot

Een groot netwerk met veel betrokken mensen betekent nog niet dat een plan maken met elkaar altijd eenvoudig is. We kregen een vraag voor een Eigen Kracht-conferentie in een klein dorp in het noorden. Familie en hulpverleners hadden grote zorgen om een jongen van dertien jaar. Hij trok zich steeds meer terug, zijn prestaties op school gingen achteruit en hij weigerde hulp. De ouders stonden direct open om na te denken over een bijeenkomst om gezamenlijk een plan te maken. Ze zeiden er wel bij dat het niet zou meevallen om iedereen tegelijk in een kring te krijgen.

Verschillende culturen
De Eigen Kracht-coördinator merkte al gauw dat de kring van deze jongen groot was. Van twee kanten een grote, betrokken familie. “De bereidheid was ook groot,” zegt ze. “Iedereen herkende de zorgen en wilde iets doen. De jongen zelf wilde eerst niemand erbij. In een gesprek met hem en zijn zus vertelde hij dat hij wel snapte dat er zorgen waren, maar dat hij in een bijeenkomst dan graag de hele familie erbij wilde. Hij was wel erg bezorgd of dat wel goed zou gaan. Er was geen ruzie in de familie, ze kwamen op elkaars verjaardagen. Maar ze dachten heel verschillend over veel zaken en samen een plan maken was daardoor niet vanzelfsprekend. Dat kwam met name door het verschil tussen de culturele achtergrond van de twee kanten van de familie.”

Kern
“Vanuit de ene cultuur wilden ze bijvoorbeeld graag professionele hulp, terwijl het andere deel van de familie vond dat ze het zelf moesten oplossen, zonder buitenstaanders,” zo vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Daar werden ze het nooit over eens. De ouders zaten er tussenin. Ze redden het zelf niet en de jongen was de dupe. Al tijdens de voorbereiding ontstonden gesprekken over wat er werkelijk aan de hand was en wat nodig was.” Gelukkig was iedereen bereid om te komen. De coördinator: “Het is heel knap dat het hen lukte om de vraag terug te brengen tot de kern: dat ze er waren voor deze jongen. Hij voelde dat ook. Daardoor konden ze hun verschillen opzij zetten en een uitgebreid plan maken. Daarin zaten verschillende vragen aan hulpverleners en veel dingen die ze zelf zouden doen. Een echt gezamenlijk plan.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.