"Een paar keer per week komt hij bij mij. Dat gaat steeds beter. Ik krijg mijn leven ook meer op de rails."

Hoe gaat het op de lange termijn?

We krijgen vaak de vraag hoe het gaat met mensen en families lange tijd na de Eigen Kracht-conferentie. Werken de plannen op lange termijn nog? Blijven de mensen betrokken? Gaat het beter? De rol van de Eigen Kracht Centrale zit erop na de Eigen Kracht-conferentie. De Eigen Kracht-coördinator zorgt dat het plan op papier komt en naar iedereen wordt toegestuurd. Na een week of vier belt hij of zij om te horen hoe het gaat met de uitvoering. Na de conferentie is het aan degene(n) om wie het gaat en betrokken familie, vrienden en professionals om aan de slag te gaan met de uitvoering van het plan. Onderzoekers bellen nog een keer na een maand of vijf, zes en na ongeveer een jaar. Daardoor weten we in het algemeen wel veel van hoe het gaat na de conferentie.

Compleet verhaal
In de onderzoeksrapporten gaat het vooral over aantallen en cijfers. De onderzoekers horen aan de telefoon de complete verhalen en zijn daar soms van onder de indruk. Zo was er een jaar geleden een Eigen Kracht-conferentie voor een jongen van 16 jaar. Hij kon niet bij zijn moeder of vader wonen. In het plan was afgesproken dat hij bij het gezin van zijn beste vriendin ging wonen. Zo kon hij op zijn school blijven, bij zijn voetbalteam en zijn vrienden blijven zien. Steun voor moeder en voor vader was ook deel van het plan.

Warme plek
De onderzoeker vertelt over zijn gesprek met de moeder een jaar na de conferentie: “Toen ik de Eigen Kracht-conferentie noemde, begon ze te huilen. Ze vertelde hoe blij ze was dat ze zulke goede mensen had die dit voor haar zoon en voor haar over hadden gehad. De oma’s waren te oud en woonden ver weg en zijzelf kon het toen niet. Ze zei: ‘Door deze mensen kreeg hij een huis, een warme plek. Hij heeft het nog steeds goed daar. Hij is overgegaan en doet dit jaar examen, is met zijn team kampioen geworden. Een paar keer per week komt hij bij mij. Dat gaat steeds beter. Ik krijg mijn leven ook meer op de rails. Zonder deze mensen en zonder dit plan weet ik niet wat er gebeurd was, maar dit zeker niet’.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.