“Ik zie dat ze veel van de baby houden en hun best doen, maar ze willen geen hulp en houden alles buiten.”

“Ze houden de zorgen in stand.”

Ik ben een paar dagen in Praag voor de jaarlijkse bijeenkomst van het Europese netwerk van Family Group Conferences. Collega’s uit vijftien landen wisselen kennis en ervaring uit rond Eigen Kracht-conferenties, om samen verder te leren. Het is mooi de universele kern van ons werk te ervaren: het belang van regie behouden, het belang van een grotere kring.

Niet helpend
Een Oost-Europese collega vertelt tijdens de lunch over een net afgeronde Eigen Kracht-conferentie. Via een hulpverlener was hij in contact gekomen met een familie van wie al twee kinderen in een kindertehuis geplaatst zijn. Nu waren er zorgen om de baby. Daarnaast waren er klachten over overlast van verschillende gezinnen in het woonwagenkamp waar ze wonen. De betrokken hulpverlener vertelde bij de aanmelding: “Ik zie dat ze veel van de baby houden en hun best doen, maar ze willen geen hulp, houden alles buiten en de zorgen zijn groot.” Er werd getwijfeld over een conferentie, omdat de betrokken hulpverleners de brede familiekring kennen en daar weinig vertrouwen in hebben: “De kring is groot, maar niet helpend, ze houden de zorgen met elkaar in stand.”

Een kans
Dat het toch tot een aanvraag kwam, was eigenlijk een noodgreep. “Zo blijven we in elk geval met de ouders in gesprek.” De Eigen Kracht-coördinator was welkom bij de jonge ouders en kon duidelijk maken dat de conferentie een kans biedt: “Jullie maken zelf een plan, de hulpverlener stelt voorwaarden aan de veiligheid, maar jullie houden de regie.” Hij stelde vragen die deze ouders nooit eerder gesteld zijn: “Wie willen jullie erbij, wie kan meedenken, wie vinden het belangrijk dat het goed gaat met jullie kinderen?” De coördinator was een verbinding tussen hun wereld en de wereld van de hulpverleners.

Gezond verstand
De hulpverleners noemden de familie een ‘disfunctioneel systeem’. Maar in deze kring was wel degelijk ‘gezond verstand’ aanwezig. Ook vanuit deze kring waren er zorgen en er kwamen goede ideeën over veiligheid. Het plan gaf de hulpverlener voldoende vertrouwen waardoor de baby bij de ouders en bredere familie kon blijven. Hiermee zijn zeker nog niet alle problemen opgelost, maar er is een proces gestart. Een proces van naar elkaar durven luisteren. En als je naar elkaar kunt luisteren, dan komt er ruimte voor mooie plannen! Dat is universeel.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.