“Het enige dat wij kunnen doen, is zorgen voor de mensen die voor onze kinderen zorgen.”

Hulp voor de helpers

Een echtpaar zorgt al vier jaar voor twee pleegkinderen, een broer en zus. Het loopt allemaal goed, maar het paar is al op leeftijd en de man krijgt op een gegeven moment een nierziekte. “Toen werd het allemaal wat veel,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “De ziekte had een grote invloed op hun leven, doordat hij vaak naar het ziekenhuis moest en minder energie had. De pleegzorgwerker maakte zich zorgen of ze de opvoeding voor de kinderen vol konden houden en sprak hier met hen over. Hij vroeg hen of ze op zoek moesten naar een ander pleeggezin of naar een andere oplossing. Een overplaatsing wilde het echtpaar absoluut niet. De kinderen hadden veel meegemaakt en eindelijk rust gevonden.”

Beide families
“We kunnen prima voor de kinderen zorgen,” vertelt de vrouw. “Maar we hadden er hulp bij nodig. Met de kinderen gaat het erg goed en dat moeten we zo houden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar anderen.” De Eigen Kracht-coördinator: “Ze hebben een volwassen dochter, een schoonzoon en een aantal goede vrienden gevraagd. Daarnaast wilden ze graag de familie van de kinderen betrekken. Daar was wat contact mee. Voordat de kinderen bij hen kwamen wonen, was duidelijk geworden dat hun familie niet voor de kinderen kon zorgen. Wel wilden ze graag verbinding houden. Het echtpaar hoopte dat ze nu iets konden betekenen.”

Stabiliteit
De familie van de kinderen wilde heel graag helpen, voor de kinderen en voor de pleegouders. “Het enige dat wij kunnen doen,” zei een tante van de kinderen, “is zorgen voor de mensen die voor onze kinderen zorgen.” Op de bijeenkomst was familie van de pleegouders en van de kinderen aanwezig. Met elkaar maakten ze een plan. Familie zorgt voor opvang in weekenden, zodat de pleegouders rust krijgen. Een nicht van de kinderen woont in de buurt en komt langs als de pleegouders onverwacht naar het ziekenhuis moeten. Zo bleek iedereen wel iets te kunnen en willen doen, om het mogelijk te maken dat de kinderen bij hun pleegouders blijven wonen. De gezinsvoogd complimenteerde de groep: “Met dit plan hebben ze voorkomen dat de kinderen ergens anders geplaatst moeten worden.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.