“Elke keer als we zien dat het niet goed gaat, bekijken we wie er iets kan doen. Dat werkt heel goed, want zo zijn we altijd op tijd en hoeft nooit één iemand alles op zich te nemen.”

Iedereen heeft wel eens hulp nodig

Deze week kwam een van mijn collega’s terug van een groepsreis naar Sardinië. Ze had een mooie tijd gehad, met een leuke groep mensen. Ze vertelde dat ze elkaar op een avond ervaringen vanuit hun werk deelden met elkaar. Toen zij vertelde over haar werk bij de Eigen Kracht Centrale, reageerde een van de anderen verrast: “Ik heb een keer deelgenomen aan een Eigen Kracht-conferentie en daar hebben we nu nog plezier van.”

Buurman
Ongeveer zes jaar geleden was ze door een Eigen Kracht-coördinator benaderd met de vraag om deel te nemen aan een bijeenkomst voor een vriend, die bij haar in de straat woonde. De man was verslaafd en had last van psychoses. Op dat moment ging het erg slecht met hem en daarom had zijn dochter een aanvraag voor een conferentie gedaan. Er was een kring bij elkaar gekomen, van een aantal familieleden en vooral veel buren. Ze hadden een plan gemaakt. “De kring bestaat nog steeds,” vertelde de vrouw. “Elke keer als we zien dat het niet goed gaat, bekijken we wie er iets kan doen. Dat werkt heel goed, want zo zijn we altijd op tijd en hoeft nooit één iemand alles op zich te nemen.”

Dorpskring
Voor de man voelde het naar verloop van tijd wel wat ingewikkeld: “Hij vond het vervelend dat hij steeds het middelpunt was. Dat konden we ons goed voorstellen, dus daar hebben we het over gehad. Toen bleken er meer mensen in de kring te zijn die wel wat hulp konden gebruiken. Eigenlijk heeft iedereen op z’n tijd wel eens hulp nodig, ook bijvoorbeeld bij een klusje of voor oppas. Toen is de kring van aard veranderd: getransformeerd naar een ander type kring. Maar de kring is wel gebleven en zelfs gegroeid. Nu hebben we een soort dorpskring, waar ieder het middelpunt kan zijn van wat op dat moment nodig is. We zorgen nog steeds voor de man bij wie het begon, maar we zorgen vooral met z’n allen voor elkaar. En dat is heel prettig.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.