"Ik vond het echt bijzonder wie er allemaal kwamen en iets voor mij wilden betekenen."

Iemand die luistert

Eén van mijn collega’s plaatste vorige week een indrukwekkende Youtube-video in de groepsapp. Zangeres Moraya (25) zingt in ‘Iemand die luistert’ over hoe haar stem niet werd gehoord in de tijd dat ze in verschillende groepen woonde. Ze was negen maanden toen ze voor het eerst een tijdje niet thuis woonde en vanaf haar elfde werd ze permanent uithuisgeplaatst. Ze woonde in verschillende leefgroepen en een tijdje in een gezinshuis. Alleen daar voelde ze zich gehoord en gezien en was er ruimte voor verbinding. “Het was er huiselijk, er waren vaste gezichten, we maakten plezier en deden heel veel spelletjes,” vertelt Moraya. “Ik heb er ruim een jaar gewoond en ze zijn nog steeds onderdeel van mijn leven.”

Groot verlangen 
“De boodschap die ik met mijn liedjes wil uitdragen is ‘luister naar de stem van het kind’. Ik wil een brug zijn tussen jongeren en professionals voor meer erkenning en herkenning. We hebben helemaal niet zoveel nodig: luister naar ons, vul niet in. Toen ik in de jeugdzorg woonde, was mijn verlangen zo groot om gehoord te worden. Je bent bekend met leed en problemen, een klein gebaar doet vaak al heel veel. Mijn liedjes vertellen niet alleen mijn verhaal. Er zijn zoveel mensen die hetzelfde voelen, het is een maatschappelijke wond.”

Verschilmakers 
“Ik heb twee keer een Eigen Kracht-conferentie meegemaakt. Voor mijzelf, toen ik twaalf was, en een aantal jaar geleden voor mijn broertje. Ik weet niet meer goed of ik mocht meebepalen wie erbij waren, maar de stem van mijn moeder woog wel zwaarder dan die van mij. Daardoor voelde ik me niet volledig betrokken. Toch is mijn gevoel over de conferentie positief. Ik vond het echt bijzonder wie er allemaal kwamen en iets voor mij wilden betekenen. Tegenwoordig werk ik als ervaringsdeskundige met jongeren. Bij hen vraag ik aandacht voor ‘verschilmakers’. Bij wie voel je je gezien en gehoord? Durf je die te bedanken? Vaak kunnen ze eerst niemand bedenken, maar uiteindelijk noemen ze altijd een of meer mensen. Daarover nadenken geeft een ander gevoel dan steeds die focus op problemen. Als je weer verbinding hebt, kun je tegen iemand zeggen dat je die hebt gemist toen het slecht ging en hoe fijn het is om het alsnog te kunnen delen.”

Lees meer over Moraya op haar website of luister haar muziek op Youtube. Op 25 februari 2024 treedt ze op in de Kleine Komedie in Amsterdam met haar theatershow ‘Valse Start’. Ben je benieuwd naar wat ze nog meer te vertellen heeft? Luister de aflevering van de podcast Professional vanuit je hart waar Moraya te gast is.

 

tekst: Jolanda Stellingwerff

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.