Iets meer afstand

“Degene die voor de doorbraak zorgde, had ik al jaren niet gezien. Dat verbaasde me wel.” Een collega sprak op een verjaardag van een wederzijdse kennis iemand die ze voor corona voor het laatst had gezien bij dezelfde gelegenheid. Ze hadden toen een tijd over het familiegroepsplan en Eigen Kracht-conferenties gesproken. De man was geïnteresseerd geweest vanwege zijn werk in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Nu vertelde hij dat hij vanuit die inspiratie zelf een kring bij elkaar had gevraagd in de periode dat zijn ex-vrouw en hij uit elkaar gingen: “Ik had een e-mail gestuurd naar wat vrienden, familieleden en een paar mensen die ik minder vaak zie, maar die misschien wel konden meedenken vanuit hun achtergrond of onze gezamenlijke geschiedenis. Deze mensen lieten als eerste weten dat ze zouden komen.”

Twijfelen aan het idee
Vooral de naaste vrienden van de man gaven aan dat ze het lastig vonden om te komen. “Iemand was bang dat mijn ex zou denken dat hij partij voor mij koos,” vertelde de man. “Iemand anders vond dat ik hem hiermee teveel betrok bij het conflict. Dat vond ik lastig, want mijn vraag ging helemaal niet over mijn ex of over een conflict, maar over hoe ik wonen, werken en de opvoeding van de kinderen alleen moest gaan organiseren. Voor de dingen die ik met mijn ex moest regelen hadden we een mediator en dat contact verliep soepel en prettig.” De man twijfelde of hij zijn idee om samen een plan te maken wel moest doorzetten. Een oude studievriend hakte de knoop voor hem door: “Zal ik het regelen van je overnemen?”

Minder bezwaren
De studievriend belde met iedereen die nog niet had gereageerd of nog geen duidelijk antwoord had gegeven.“Mensen vonden het makkelijker om tegen hem te zeggen of ze wel of niet wilden komen,” vertelt de man. “En de meesten hadden nu ook minder bezwaren om mee te denken. Dat hij ging bellen, zorgde echt voor een doorbraak. Met zes mensen heb ik een plan gemaakt. Nog eens zeven mensen hebben ideeën aangedragen en hulp of steun aangeboden die passend kon zijn. Zo kreeg ik mijn leven weer op de rit na een periode van veel onzekerheid en verdriet.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.