" Op de dag van het ongeluk zou hij eigenlijk met de auto iets wegbrengen, maar omdat hij onverwacht niet kon was zijn vrouw gegaan. Toen is ze aangereden.”

Iets van het leven maken

De meeste aanvragen voor Eigen Kracht-conferenties komen via professionals (in 2019 was het 71%), een deel komt van mensen zelf (17% in 2019) en de overige 12% komt van iemand uit het sociale netwerk. Zo kwam er een vraag van een echtpaar, dat grote zorgen had over hun schoonzoon. Zij kenden ons via buren. De Eigen Kracht-coördinator vertelt: “Hun dochter was om het leven gekomen bij een ongeluk en sinds die dag had hun schoonzoon zich volledig teruggetrokken. Hij was weer bij zijn ouders gaan wonen omdat hij niet alleen wilde zijn en sloot zich op in zijn kamer. De schoonouders hadden tegen zijn ouders gezegd dat ze iets voor hem wilden doen en zij waren daar blij mee.”

Schuldig
“De jongeman wilde wel met mij praten, samen met zijn ouders,” vervolgt de Eigen Kracht-coördinator. “Ik hoorde dat hij zijn werk was kwijtgeraakt, geen contact wilde met zijn vrienden en niet alleen in huis wilde zijn. Het idee van een conferentie vond hij niets. Zijn moeder vertelde dat hij niemand onder ogen wilde komen, omdat hij zich schuldig voelde. Op de dag van het ongeluk zou hij eigenlijk met de auto iets wegbrengen, maar omdat hij onverwacht niet kon was zijn vrouw gegaan. Toen is ze aangereden.” Terwijl de coördinator bij de man en zijn ouders was, kwam onverwachts een broer langs. De broer ging erbij zitten en zei: “Er zijn zoveel mensen die zich zorgen om je maken en geen idee hebben hoe ze kunnen helpen. Iedereen gunt je het beste, ook je schoonouders. Niemand verwijt jou iets en we willen dat je iets van je leven maakt. We willen samen rouwen en samen verder.”

Vallen en opstaan
“Zijn woorden hielpen,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Ik kon aan de slag. Er waren veel meer mensen betrokken dan ze dachten: familie, schoonfamilie en een groep vrienden. De planbijeenkomst werd gestart met een herdenking aan de vrouw. Daarna vertelde iedereen om beurten dat ze er voor hem zijn. Er kwam een maatschappelijk werker vertellen over mogelijke hulp. Vervolgens heeft de kring een plan gemaakt. Dat is nu een maand geleden. De man is weer in zijn eigen huis gaan wonen, heeft weer contact met vrienden en familie en is, gesteund door een van zijn vrienden, op zoek naar werk. Hij krijgt hulp bij de rouwverwerking. De broer: “Het gaat met vallen en opstaan, maar ik heb mijn broer terug.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.