"De Eigen Kracht-coördinator had de neiging om door te blijven vragen naar het netwerk, omdat uit de gesprekken bleek dat er meer mensen waren.”

IJzer smeden

“Wij hebben in ons hoofd dat we de kring groter willen maken, maar daardoor willen we soms te snel te veel. Het is en blijft belangrijk om het tempo van de familiegroep te volgen en te doen wat nodig en helpend is in het moment,” zegt een collega. We waren gebeld door de jeugdreclassering over een jongen van 16 jaar die regelmatig met justitie in aanraking kwam. Hij woonde bij zijn moeder, met zijn broertje van 14 jaar. Met zijn vader was weinig contact. “Er was een plan nodig, omdat hij ook niet meer naar school ging. De moeder was de wanhoop nabij. De jongen wilde helemaal niets en zeker geen grote kring.”

Stabiel
“Uiteindelijk vond hij het goed dat de Eigen Kracht-coördinator met zijn moeder praatte. Ook noemde hij een neef en nicht, die een aantal jaar bij hen in huis hadden gewoond. Met hen had hij nog steeds contact. Hij snapte dat zijn moeder bezorgd was en ging akkoord met een gesprek over school, maar niet meer dan dat. En ook niet meer mensen. Zijn moeder was opgelucht dat er een eerste stap gezet werd. De jeugdreclasseerder gaf aan dat het voor nu belangrijk was om de situatie stabiel te maken en te zorgen dat hij niet verder zou afglijden. De Eigen Kracht-coördinator had de neiging om door te blijven vragen naar het netwerk, omdat uit de gesprekken bleek dat er meer mensen waren.”

Voldoende
Er waren bijvoorbeeld ooms en tantes. Mijn collega: “Zodra ze die noemde bij de jongen, haakte hij af. De moeder wilde liefst zo snel mogelijk starten uit angst dat hij helemaal niets meer wilde en ook de jeugdreclaseerder wilde “het ijzer smeden als het heet is”. Zo begon de coördinator alsnog met een gesprek met een kleine kring: jongen, moeder, broertje, neef en nicht. Via Skype was de vader er in het eerste deel van het gesprek bij. Ze maakten afspraken om de jongen te helpen om het vol te houden op school en voor het invullen van zijn vrije tijd. Voor hemzelf was het belangrijk dat niet iedereen hem steeds in de gaten hield, dus daar maakten ze ook afspraken over. Verder ging het over de samenwerking tussen de professionals en de familie. Met dit plan was iedereen tevreden. Over een maand kijken ze of ze een tweede gesprek willen met meer mensen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.