“Ik wilde geen hulp van de organisatie, dan voel ik me gecontroleerd. Maar ik red het niet alleen."

“Ik wilde het allemaal zelf doen.”

“Eindelijk had ik een eigen flat. Ik was daar zo blij mee. Maar toen ging het mis. Ik raakte in de war, ging weer blowen en alles ging verkeerd.” Aan het woord is een vrouw van 26 jaar met een licht-verstandelijke beperking. “Ik wilde het allemaal zelf doen en juist geen hulp vragen.” Een half jaar eerder was ze zelfstandig gaan wonen, met begeleiding. Toen het misging, stelden haar ouders de vraag of ze terug naar huis moest. De begeleider stelde een Eigen Kracht-conferentie voor.

Betuttelend
De vrouw zag op tegen het idee van een conferentie, ze vond het betuttelend: “Dan gaat iedereen zich toch met mij bemoeien en dat wil ik nou juist niet meer.” Twee vriendinnen bespraken met haar hoe het wel zou kunnen. “Zij zeiden dat het juist om mij ging en dat er niets zou worden besloten zonder mij. Een van hen zou zorgen dat er geen afspraken werden gemaakt waar ik niet achter kon staan.” In de voorbereiding erkende ze dat er dingen waren waar ze hulp bij nodig had: “Ik wilde geen hulp van de organisatie, dan voel ik me gecontroleerd. Maar ik red het niet alleen. Nu kon ik zelf bepalen waar ik hulp bij nodig had en van wie en dat was prettig.”

Hulp leren vragen
Ze vond het wel moeilijk om die hulp te vragen. In de voorbereiding dacht ze met haar vriendinnen na over wat ze aan wie kon vragen en hoe. “Ik had het gevoel lastig te zijn, maar op de bijeenkomst vond ik het ineens niet moeilijk meer. Het voelde gewoon goed. De sfeer, hapjes en drankjes, dat hielp allemaal mee.” De zorgen bij de familie waren groot, vooral omdat ze bij onverwachte dingen in paniek raakt en het dan echt mis gaat. “We konden daarover praten en dat gaf rust.” Er is een lijst met namen en nummers gemaakt van mensen die ze kan bellen. Ze heeft zelf aangegeven wie ze waarvoor wil bellen. Ook is er een lijst met afspraken voor de praktische, concrete zaken. “Ik heb vooral geleerd hulp te vragen. Ze zijn er echt voor me. Dat moet ik ook doen, want alleen dan red ik het. Dat voelt nu goed.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.