"Ik moest de financiën er bij doen, maar ik had geen idee hoe. Alles ging via de computer en dat kon ik niet."

“Ik wilde niemand lastigvallen”

“Ik voelde me erg alleen, maar moest sterk blijven. Het ging niet om mij, maar om mijn man,” vertelt een vrouw van 76 jaar. Ze zorgt voor haar man, die dementeert en lichamelijke klachten heeft. “Ik stond er niet bij stil dat het steeds zwaarder werd, omdat ik het vol moest houden. Dat werd lastig toen er financiële problemen ontstonden. De vrouw van de thuiszorg, die twee keer per week kwam, merkte het en zei dat ze zich zorgen maakte over mij. Ze vroeg me of ik steun had en ik realiseerde me dat ik eigenlijk geen contact meer had met anderen. Ik wilde mensen niet lastigvallen en ik wilde ook niet vertellen over de ziekte van mijn man en zeker niet over de geldzorgen.”

Financiële zorgen 
Bovenop de bestaande zorgen komt de lockdown en het risico van ziek worden door corona. “De thuiszorg zei dat ik steun moest zoeken in mijn netwerk en ook professioneel, omdat ik het anders niet zou volhouden. Ze raadde een Eigen Kracht-conferentie aan. Dat was een moeilijke stap, maar ik heb hem toch genomen. Vooral omdat het financieel niet meer ging. Mijn man had altijd de financiële zaken geregeld, maar dat ging niet meer. We hebben geen kinderen. Ik moest dat er dus bij doen, maar ik had geen idee hoe. Alles ging via de computer en dat kon ik niet.” De vrouw vertelde de Eigen Kracht-coördinator dat ze vroeger veel contact had met gezinnen in hun appartementencomplex.

Genieten van contacten
“Buren zijn heel aardig en vragen altijd of ze iets kunnen doen, maar ik hield het af,” vertelde ze. “Toen de Eigen Kracht-coördinator hen uitnodigde, zeiden de meesten ‘ja’. Mijn zus wilde ook graag komen, maar is slecht ter been. Daarom kwam haar zoon mee.” In de zomer werd een bijeenkomst georganiseerd. De neef bleek graag te willen helpen, bijvoorbeeld bij het regelen van hulp en aanpassingen in huis. De partner van een goede vriendin wilde helpen met de financiën. Twee buurvrouwen boden aan om de boodschappen te doen. De vrouw: “Zonder hulp van de mensen om ons heen was het echt mis gegaan. Het geld wordt nu geregeld en er is hulp bij het halen van boodschappen, maar het meest geniet ik van de contacten, in de buurt en met mijn zus en neef.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.