“Ik heb geleerd om te zeggen dat ik hulp kan bieden als dat nodig is, maar dat daarnaast mensen uit hun netwerk nodig zijn. Sinds ik dat doe, heb ik andere gesprekken."

Informele én professionele hulp

“Doorvragen over netwerk is lastig, omdat het lijkt alsof ik zorg wil afschuiven,” vertelt een maatschappelijk werker. Dit zeggen beroepskrachten vaker. Wat het versterkt, is de boodschap dat mensen eerst moeten kijken wat ze zelf nog kunnen, voordat ze hulp krijgen. Dan wordt het netwerk ‘ingezet’ en dat werkt niet. Mensen willen niet worden ingezet, maar willen zelf bepalen wat ze willen doen en waar ze hulp bij nodig hebben. De insteek bij de Eigen Kracht Centrale is dan ook dat we mensen die belangrijk voor iemand zijn vragen om mee te denken, zodat zij samen een plan kunnen maken. In dat plan gaat het om vragen aan hulpverleners én aan het persoonlijke netwerk. Beide zijn belangrijk, het moet geen keuze worden.

Smetvrees
De maatschappelijk werker: “Ik heb geleerd om te zeggen dat ik hulp kan bieden als dat nodig is, maar dat daarnaast mensen uit hun netwerk nodig zijn. Sinds ik dat doe, heb ik andere gesprekken. Mensen voelen zich serieus genomen, maar snappen zelf ook het belang van hun familie en vrienden. Ze vinden het vaak fijn om daarover te praten. Zo was ik bij een gezin waar de moeder een dwangstoornis had, smetvrees. Het werd zo erg dat het gezin er zwaar onder leed. Familie en vrienden waren op afstand geraakt door veel nare incidenten. De vader wilde hulp, de moeder niet. Ik ben met de man in gesprek gegaan over mensen die belangrijk voor hen waren. Door dit gesprek durfde de man zijn zus weer te bellen en de zus haalde andere familieleden erbij.”

Schakel
“Ze wilden samen nadenken over een plan, maar ze wilden zeker weten dat er ook hulp beschikbaar was, omdat ze het anders niet zouden redden. Toen een kring bij elkaar kwam, mét de moeder, hebben twee hulpverleners verteld wat zij konden bieden. Ook hebben ze uitleg gegeven over dwangstoornissen. De kring heeft een plan gemaakt waarin ze zelf zorgden voor veel steun. Maar ze vroegen ook hulp, voor de moeder én voor henzelf. Twee familieleden gaan een cursus volgen over omgaan met een dwangstoornis. Ze vroegen mij om de hulp te coördineren. Door de steun van familie durfde de moeder de stap naar hulp te zetten, maar ik merkte dat ik daarbij een belangrijke schakel was. Het gaat echt om de combinatie van het informele netwerk én professionele hulp.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.