“Het grootste verschil is dat ik weer voel dat ik invloed heb op mijn eigen leven.”

Invloed op je eigen leven

Sinds 1 januari 2020 is de Wet Verplichte Ggz in werking, waarin onder andere het recht op het maken van een eigen plan van aanpak staat. Een vrouw van midden 30 las over dit recht en stuurde ons een mail: “Mijn zorgmachtiging wordt binnenkort waarschijnlijk verlengd, maar ik wil graag een eigen plan maken om dit te voorkomen.” Een Eigen Kracht-coördinator ging naar haar toe en ze bereidden een bijeenkomst voor. Twee broers, een nicht en twee vrienden wilden graag meedenken. Ze wisten dat de vrouw niet meer in de instelling wilde wonen. Maar ze hadden zorgen, vooral omdat het in het verleden vaak was misgegaan als ze haar medicijnen niet had ingenomen. Medicijnen tegen psychosen. Vaak wisten ze niet wat er speelde en dus ook niet hoe ze konden steunen.

Communicatie
De groep kwam op een avond digitaal samen. De psychiater werkte eigenlijk niet ’s avonds, maar omdat het digitaal was, kon hij toch aansluiten. Tijdens de voorbereiding werd duidelijk dat het proces van verlenging van de zorgmachtiging al zo ver gevorderd was, dat dit op dat moment niet gestopt kon worden, maar de vrouw kon nog wel veel invloed uitoefenen. Ze wilde zelfstandig wonen, haar studie voortzetten en zelf de medicatie regelen en daar maakten ze met elkaar een plan voor. Iedereen was blij dat de psychiater ook bij het eerste deel van de bijeenkomst was, omdat hij vragen kon beantwoorden. De familie zei na de bijeenkomst: “Het ging eigenlijk over communicatie.”

Concreet plan
Ze spraken af dat de psychiater de broers op de hoogte gaat houden, dat wilde de vrouw ook graag. De psychiater zou de punten uit het plan meenemen naar de rechtszaak over de zorgmachtiging en gaf aan mee te gaan werken aan dit plan. De vrouw kon zelfstandig gaan wonen en weer studeren, dankzij steun van haar kring. Ze maakten een concreet plan voor bepaalde momenten en voor manieren van ondersteuning. De belangrijkste punten bleken dat de kring haar zou bijstaan waar en wanneer het maar nodig was en dat de psychiater zou communiceren met de vrouw én haar broers. Zodat zij haar goed konden ondersteunen. Die samenwerking hielp enorm. De vrouw: “Het grootste verschil is dat ik weer voel dat ik invloed heb op mijn eigen leven.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.