“De jeugdbescherming is ook langs geweest en ik moet misschien uit huis. Kunnen jullie toch helpen?”

Invloed van ver

“We hadden grote zorgen over een jongen van 15 jaar,” vertelt een jeugdreclasseerder. “Het was een goeie jongen, maar hij was zeer beïnvloedbaar en in de ban van verkeerde mensen. Ik kon niet tot hem doordringen.” De jeugdreclasseerder vroeg ons voor een onderzoek naar netwerk, naast zijn moeder bij wie hij woonde. De Eigen Kracht-coördinator was welkom bij hen. In dat gesprek zei de jongen dat alles goed ging. Hij was in de fout gegaan, maar dat zou niet meer gebeuren. Zijn moeder zei dat ze wel zorgen had, maar hij stelde haar steeds gerust. Ze hadden verder niemand in Nederland, dus meer mensen waren er niet.

“Alles gaat prima” 
De Eigen Kracht-coördinator kwam niet verder en we meldden dat bij de jeugdreclasseerder. Een week later belde de jongen en zei: “De jeugdbescherming is ook langs geweest en ik moet misschien uit huis. Kunnen jullie toch helpen?” Moeder en zoon dachten samen verder na over mensen die belangrijk waren voor hen. Al snel kwamen ze op de twee meest belangrijke: de vader en oudste broer. Die woonden op Aruba en konden niet komen. De coördinator vroeg door en er bleken hier twee ooms en een tante te wonen, met wie hij allemaal een afspraak maakte om hen uit te nodigen. Zij hadden nauwelijks contact met de jongen en als ze elkaar spraken dan zei hij altijd dat het prima ging.

Controle en steun 
Er kwam een bijeenkomst met toch nog negen familieleden uit Nederland. De vader en broers deden mee via videobellen. In het eerste deel gaven de jeugdbeschermer en jeugdreclasseerder informatie en lichtten ze hun voorwaarden aan het plan toe. Toen ze dat gedaan hadden, nam de vader het woord: “Ook al ben ik op afstand, ik zal ervoor zorgen dat mijn zoon zich aan de afspraken houdt.” In het besloten deel maakten ze afspraken. Er kwam veel controle op de jongen, door zijn vader, broer en een oom. Maar er kwam ook veel steun voor hem en zijn moeder. De familie was tevreden en de professionals accepteerden het plan. Na een maand vertelde de jeugdreclasserder: “Er is veel veranderd na die dag. Heel opvallend is de invloed van de vader, zo op afstand. Sinds hij en de oom betrokken zijn, kunnen we afspraken maken met de jongen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.