"Er moet iets gebeuren, voor de kerstperiode en voor de toekomst. Ik red dat niet alleen.” 

Kerst met mama én papa

“Ik gun ze kerst met elkaar,” zei een psycholoog die belde over een gezin met drie kinderen. “De vader verblijft sinds een aantal maanden op een gesloten afdeling door psychische problemen. Vlak na de zomer is hij opgenomen. De moeder redt het aardig, met hulp van haar ouders. Ze wilden verdere familie niet om hulp vragen omdat ‘die ook druk zijn’ en vrienden weten niet precies wat er speelt. De moeder trekt nu aan de bel: ‘Er moet iets gebeuren, voor de kerstperiode en voor de toekomst. Ik red dat niet alleen’.”

Bezoek
Een Eigen Kracht-coördinator had een gesprek met de moeder en haar ouders. De moeder zei: “De kinderen verdienen een fijne kerstvakantie…” Omdat ze wist dat voor haar man kerst juist een moeilijke tijd was, vervolgde ze: “…dus dat zit er niet in.” Toen de coördinator vroeg wie belangrijk zijn voor de kinderen, zeiden haar ouders: “De andere opa en oma.” Er was al een jaar geen contact, maar zij besloten toch weer contact op te nemen. Ondertussen bezocht de Eigen Kracht-coördinator familie en goede vriendinnen van de moeder. Zij was eerst zelf langsgegaan om te vertellen wat er aan de hand was. Ze zei: “Ik wil deze stap nu zetten, dat moet voor de kinderen.” Na de eerste contacten gebeurde er veel. De beide oma’s besloten samen op bezoek te gaan bij de vader om te vragen of hij naar een bijeenkomst wilde komen.

Twee plannen 
Een van de oma’s: “Toen we eenmaal hadden uitgesproken hoe zwaar het was en dit deelden met familie, merkten we hoe dit opluchtte. Niemand veroordeelde mijn dochter en schoonzoon. Ze wilden juist iets doen. Daarom durfden we het aan om met familie en vrienden samen te komen.” Er kwamen dertien mensen. Oma: “We maakten twee plannen: voor kerst en voor 2023. Waarom het lukte? Eindelijk werden er dingen uitgesproken. En we kregen steun van professionals: informatie over psychose en we mogen hen altijd bellen. Onze andere kinderen hebben een schema gemaakt voor kerst: samenzijn en leuke dingen doen met de kleintjes.” In het plan voor 2023 spelen de vriendinnen en broers van de moeder een grote rol om te zorgen dat de vader thuis kan komen en hopelijk kan blijven. Het belangrijkste voor de kinderen was duidelijk: kerst met mama én papa!

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.