Ze wilde graag dat als haar iets overkwam, haar ex in het huis kwam wonen en voor hun dochter zou zorgen.

Kind op straat?

Toen een moeder de kop ‘Zusjes komen op straat na overlijden moeder’ in de krant las, schrok ze. Ze had al jaren zorgen over haar dochter, die ernstige lichamelijke beperkingen heeft. Nu haar dochter bijna 18 werd, werden die zorgen groter. Mijn collega: “De moeder was vooral bang voor wat er zal gebeuren als haar iets overkomt. Ze zorgt alleen voor haar dochter. Er was nauwelijks contact met de vader, van wie ze al jaren gescheiden is. Ze vertelde dat ze weet dat er veel rechten vervallen op het moment dat haar dochter meerderjarig wordt en ze kreeg nachtmerries waarin haar dochter helemaal alleen op straat stond.”

Herstelbijeenkomst
Via MEE kwam ze bij de Eigen Kracht Centrale. Toen een Eigen Kracht-coördinator langskwam, had ze het plan eigenlijk al in haar hoofd. Ze wilde graag dat als haar iets overkwam, haar ex in het huis kwam wonen en voor hun dochter zou zorgen. Als dat niet mogelijk was, dan had ze haar beste vriendin gevraagd, die al jaren veel voor hen deed. Voordat een planbijeenkomst mogelijk was, was herstel nodig met de ex. Ze konden op dat moment niet goed praten met elkaar. Eerst is daarom een herstelbijeenkomst geweest met een deel van de kring. Er werd veel uitgesproken. Vervolgens konden ze met een grotere kring een plan maken. De vraag: ‘Wie kan delen van de zorg op zich nemen, nu en als moeder iets overkomt’. De moeder had het al uitgedacht, maar doordat haar netwerk nu meedacht, werd het veel gedetailleerder.

Plan B en C
De familie en vrienden bleven vragen ‘wat als?’ en daardoor ontstond ook een plan B en plan C. Mijn collega: “De vader gaat vanaf nu een deel van de zorg op zich nemen. Mocht moeder ziek worden of overlijden, dan kan hij de zorg overnemen. Hij zal daarbij gesteund worden door zijn zus en zwager en de goede vriendin van de moeder. In het plan is ook veel steun voor de moeder nu en activiteiten met de dochter opgenomen. Door het doorvragen bleken er ook veel juridische kwesties te liggen, bijvoorbeeld ‘kan de dochter straks worden bijgeschreven op het huurcontract?’ Daar was vooraf niet aan gedacht. Onderdeel van het plan is een tweede bijeenkomst, met een jurist. De moeder zei achteraf: “Ik had altijd veel steun aan MEE, nu heb ik daarnaast heel veel mensen om me heen waar ik terecht kan.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.