Toen ik vroeg: ‘Wat zou voor jullie belangrijk zijn?’ moesten ze heel erg nadenken.

Kinderen die meedenken over een plan

“Ik vind het een goed idee en ik zorg dat je de namen eind van de week krijgt,” zei een moeder week na week tegen een Eigen Kracht-coördinator. Een betrokken behandelaar van deze moeder had een Eigen Kracht-conferentie voorgesteld. De moeder wilde dat wel. Ze was in behandeling voor psychische klachten en er waren zorgen over haar en haar kinderen. Het eerste gesprek was met beide ouders. De Eigen Kracht-coördinator: “Ze waren heel open en vertelden dat het niet goed ging. De vrouw had veel behoefte aan rust en structuur in de dagen. Voor de kinderen was het zwaar, vooral als hun moeder last had van psychoses. Toen het ging over mensen die belangrijk voor hen waren, werd het stil.”

Vriendinnenclub
“Na doorvragen vertelden ze dat er zeker wel mensen waren, maar dat ze erover na wilden denken,” vervolgt de coördinator. “Ze zeiden dus dat ze mij namen zouden doorgeven. Maar er kwam niets. De vader zei dat zijn vrouw het moest bepalen. Ik vroeg of de kinderen mee konden denken. Dat vonden ze allebei een goed idee. Ik maakte een afspraak met hun zoon (17) en dochter (15). Zij vonden het interessant en wilden wel meedoen. Al vrij snel vertelden zij dat hun moeder vroeger een hechte vriendinnenclub had en dat er altijd veel contact was met drie van hen. Zij kwamen vroeger ook vaak bij hen thuis en de kinderen kenden ze goed. Door alles wat er gebeurd was, was het contact verwaterd. ‘Voor mijn moeder zou het heel fijn zijn als zij erbij zijn,’ zei de zoon.”

Allevier
“De kinderen bespraken dit met hun ouders en toen deze hobbel eenmaal genomen was, ging het rollen. Ze belden de mensen eerst zelf en daarna belde ik om iedereen voor te bereiden op de planbijeenkomst. Ik sprak nogmaals met de kinderen en die dachten mee over wat nodig zou zijn voor hun moeder en wie haar kon steunen en helpen. Toen ik vroeg: ‘Wat zou voor jullie belangrijk zijn?’ moesten ze heel erg nadenken. Uiteindelijk kwamen er mensen voor beide ouders en voor beide kinderen. Het gemaakte plan was een plan voor hen allevier. Het bracht rust, structuur, steun en ook gezellige activiteiten.

Meer weten over plannen die mensen maken met hun eigen netwerk? Luister dan naar deel 2 van de podcast ‘Professional vanuit je hart’ over Eigen Kracht.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.