“Mijn man, onze twee andere kinderen en een goede vriendin van mijn dochter maken zich ook zorgen."

Een klein zetje is genoeg

Het is zo mooi als iemand met een klein beetje hulp zelf weer verder kan. Een paar weken geleden belt een oma op. Ze maakt zich zorgen over haar dochter, schoonzoon en kleinkinderen. Ze heeft gehoord over Eigen Kracht-conferenties en belt om een aanvraag te doen. Haar dochter is depressief. Ze is blij dat haar dochter onlangs eindelijk hulp heeft gezocht voor de depressie. Maar er is meer nodig, want haar dochter en schoonzoon redden het niet samen. De oma doet al veel, maar vindt dat zwaar. Haar dochter wil er verder niemand bij betrekken. “Wat kan ik doen?,” vraagt de oma.

Verbinden
Zijn er anderen die het belangrijk vinden dat het goed gaat met het gezin? “Jazeker,” zegt ze. “Mijn man, onze twee andere kinderen en een goede vriendin van mijn dochter maken zich ook zorgen. Maar ze weten niet zo goed wat ze kunnen doen. Zo komt alles op mijn schouders.” Heeft ze het hier al eens over gehad met haar dochter? Wat heeft ze nodig om dit bij haar aan te kaarten? “Misschien dat mijn andere dochter me hierbij kan helpen,” antwoordt ze. Ze gaat erover nadenken en zal terugbellen.

Betrokkenheid
Al de volgende middag belt ze weer. Ze heeft met haar andere dochter gebeld en die is blij dat ze erover is begonnen. Zij maakt zich namelijk niet alleen zorgen over haar depressieve zus, maar ook over haar moeder. Samen gaan ze ‘s avonds langs bij de andere dochter. Die wil eerst nergens over praten, maar als ze merkt dat de familie veel meer weet dan zij had gedacht en haar graag willen helpen, ontstaat er ruimte. De oma vraagt ons wat ze nu kan doen en we denken met haar mee. We beantwoorden haar vragen en sturen haar een handreiking met tips. Ze kan altijd bellen als ze nog vragen heeft.

Afspraken
Gisteren belt de oma opnieuw. Ze zijn met een groot deel van de familie en met twee vriendinnen bij elkaar gekomen. Ze hebben afspraken gemaakt over steun voor dochter, schoonzoon, kinderen en ook voor haarzelf! “Ik ben zo opgelucht,” verzucht ze. “Met een klein zetje is zoveel veranderd!”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.