"Ik ben trots op het feit dat ik vanaf mijn elfde alles alleen heb gedaan, want toen ging mijn moeder dood."

Kring over toekomstdromen

Na drie jaar was er eindelijk weer een bijeenkomst in levende lijve van het Europese netwerk van ‘Family Group Conferences’: in Spanje kwamen collega’s uit dertien landen bij elkaar voor uitwisseling. Het is fijn om met iedereen bij te praten en het is natuurlijk een bron van verhalen. Een collega uit Frankrijk vertelde over een bijzondere kring. Ze gaf een training over werken met kringen voor jongeren en wilde een praktijkvoorbeeld laten zien. In de voorbereiding had ze een van de deelnemers, een man van 22, gevraagd of ze een kring voor hem mocht organiseren.

Vluchteling
Ze vertelt: “Hij ging akkoord. Hij was vijf jaar eerder gevlucht uit Eritrea en had in Frankrijk geen familie, maar wel een paar mensen die belangrijk voor hem waren. Die heb ik uitgenodigd om mee te doen. ’s Middags ging hij met die mensen in een kring zitten en de andere deelnemers aan de training zaten eromheen in een tweede kring. De kern is dat ze positieve dingen delen. Ik vroeg waar hij trots op was. Hij zei meteen: ‘Op het feit dat ik vanaf mijn elfde alles alleen heb gedaan, want toen ging mijn moeder dood.’ De anderen in de binnenkring benoemden ook waarom ze trots op hem waren. Toen vroeg ik naar zijn dromen en die schreven we op flappen: reizen, gezonder eten, meer sporten en werk vinden dat hij leuk vindt.”

Wijsheid
“Vervolgens gingen álle deelnemers meedenken over het realiseren van de dromen. Er kwamen veel creatieve ideeën. Toen werd doorgevraagd op werk, bleek dat hij geen schilder wilde worden zoals hij altijd had gezegd. Dat had hij gezegd omdat anderen daarop hadden aangedrongen. Zijn vertrouwenspersoon was erg verbaasd, maar blij dat hij dit nu vertelde. Iemand had familie in Amerika, die wel personeel kon gebruiken, in ruil voor verblijf en eten. Zodat hij kan reizen, mensen leren kennen en nadenken wat hij wil. Er werd ook over gezond eten en sporten meegedacht. Iedereen bood aan iets te doen. Zo ontstond een plan waarmee hij meteen verder kon. Het was indrukwekkend, een viering van de wijsheid van een kring. Twee uur positieve aandacht maakte dat hij voelde dat hij ertoe doet. Hij zei zelf: ‘Dit had ik niet kunnen bedenken.’ Ook zijn eigen kring was zeer ontroerd door wat er gebeurd was.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.