“Ik vroeg mijn broer wat nodig was en ik vroeg anderen om mee te denken. Er gebeurden andere dingen en dat was bijzonder om te zien.”

Leven vanuit een visie

Regelmatig mag ik trainingen geven aan beroepskrachten in het sociaal domein, medewerkers van gemeenten, vrijwilligers of Eigen Kracht-coördinatoren. We starten dan met de visie: mensen hebben recht op het maken van een eigen plan en op verbinding met mensen die voor hen belangrijk zijn. We denken met elkaar na hoe je kunt komen tot een samenleving waarin vertrouwen uitgangspunt is en vragen worden gesteld. Waarin wordt geluisterd en niet voor een ander wordt gedacht. Het trainen bestaat vooral uit praktisch oefenen: welke houding is helpend, wat zijn passende vragen, hoe vraag je door? Meestal gaat het over werksituaties. Deze week was er iemand in de training die het geleerde direct had toegepast in haar eigen leven.

Andere vragen
Twee weken na de eerste trainingsdag kwamen we weer bij elkaar. Zij vertelde over een situatie in haar familie. Ze heeft een broer met wie het al jaren niet goed gaat. Hij heeft een verslaving en psychische problemen. In die week was het weer misgegaan en zoals altijd kwam de broer bij haar. Dit keer had ze iets anders gedaan dan alle jaren ervoor. Ze had haar kring groter gemaakt en andere vragen gesteld. “Ik vroeg mijn broer wat nodig was en ik vroeg anderen om mee te denken. Er gebeurden andere dingen en dat was bijzonder om te zien,” vertelt de deelnemer. Wat ze hierdoor merkte, was hoe makkelijk het haar afging om er op deze manier voor anderen te zijn.

Hulp vragen
Ze realiseerde zich dat het voor die anderen moeilijk kan zijn om steun te vragen. “Toen bedacht ik mij dat ik dat zelf ook moeilijk vind. Ik vraag nooit om hulp. Dat moest ik leren.” Ze is mensen gaan vragen om mee te denken: “Natuurlijk heb ik ook af en toe hulp nodig. Ik zat bijvoorbeeld al een tijd met een werkkwestie. Ik heb vrienden en buren uitgenodigd voor een kring over mijn vraag. Iedereen kwam graag en ze hadden geweldige ideeën. Ik ben erg geholpen en heb er veel energie van gekregen.” Voor mij raken haar voorbeelden de kern: het gaat niet om een methodiek of een trucje, het gaat om een manier van in het leven staan. Als steeds meer mensen dit ervaren, dan verandert er iets in de samenleving!

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.