“We maakten ons grote zorgen. Ze sneed zichzelf en wilde met niemand praten. Haar moeder was ten einde raad.”

Liever niet praten over problemen

Veel mensen vinden het idee van een Eigen Kracht-conferentie niet meteen geweldig. Praten met familie, vrienden en/of bekenden over dingen die niet zo goed gaan, is moeilijk. In eerste instantie wil iemand het graag klein houden. Vaak gaan ze overstag als ze snappen dat het gaat over meedenken door mensen die het belangrijk vinden dat het goed met hen gaat. Anderen durven het zodra ze merken dat mensen het helemaal niet gek vinden dat ze uitgenodigd worden of zelfs blij zijn om mee te mogen denken. Toch komt het ook voor dat mensen echt niet willen. Helemaal niet of uiteindelijk dan toch…

Geen contact
Een organisatie voor jeugdbescherming belde ons over een meisje van veertien, dat niet meer naar school ging. “We maakten ons grote zorgen,” zegt de jeugdbeschermer. “Ze sneed zichzelf en wilde met niemand praten.” Zij stelde een Eigen Kracht-conferentie voor. De moeder van het meisje wilde het proberen. “Deze moeder was ten einde raad,” aldus de jeugdbeschermer. Het meisje zelf vond het moeilijk. Ze wilde niet over zichzelf praten en hield het contact af.

Niet ingaan op details
De jeugdbeschermer: “De moeder deelde haar zorgen over haar zoontje en ook over zichzelf als alleenstaande moeder. Er was eigenlijk een plan nodig voor het hele gezin.” Toen het niet meer alleen over haar ging, veranderde iets in de houding van het meisje. “Ik benadrukte dat de bedoeling was om vooruit te kijken en een praktisch plan voor de toekomst te maken,” vertelt de jeugdbeschermer. “Niet om in te gaan op details van de problemen. Daardoor voelde ze zich meer op haar gemak. Zo haakte ze weer aan.”

Plan voor hele gezin
“De gezinsleden kwamen zelf met een hele lijst mensen. Tijdens de voorbereiding merkte het meisje dat mensen al wisten dat het niet goed ging en dat niet erg vonden,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. Uiteindelijk kwam er een bijeenkomst met familie, vrienden en naaste buren. Het meisje was erbij. Er kwam een plan voor het hele gezin, met aandacht voor ieder gezinslid apart. “De kring was op deze manier veilig voor haar en zo gemotiveerd, dat het meisje zich ook durfde te uiten. Dat was een grote stap vooruit.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.