Gelukkig staat in het gezamenlijke plan dat als we het met elkaar niet kunnen oplossen, de maatschappelijk werker aan zet is. Ik hoef niet toe te kijken hoe de situatie verslechtert. "

“De maatschappelijk werker is aan zet.”

“Gaat er ook wel eens iets mis?”, vraagt een hulpverlener me deze week. “Het is toch niet altijd rozengeur en maneschijn?” Ik heb het er later over met een collega. Nee, niet ieder verhaal is hartverwarmend, maar de meeste toch wel. Zo’n 70% tot 80% van de families met een aanvraag voor een Eigen Kracht-conferentie komen samen met hun mensen en maken een plan. In de 20% tot 30% van de situaties waarin dat niet zo is, is er vaak eerder een plan, lukt het niet om iedereen bij elkaar te krijgen of stagneert het om een andere reden. En soms stagneert het als er eenmaal een plan is. Toch betekent het niet meteen dat het mislukt is.

Teruggetrokken
Mijn collega noemt het verhaal van een oudere vrouw die zich na haar scheiding steeds verder terugtrekt. Ze is hoogopgeleid en heeft een goede baan, maar raakt langdurig depressief en drinkt steeds vaker teveel alcohol. Ze verliest uiteindelijk haar baan, verwaarloost haar administratie en raakt in de schulden. Haar broer maakt zich grote zorgen en stelt een Eigen Kracht-conferentie voor. Ze vindt het raar idee, maar omdat hij het wilt, werkt ze wel mee. Er komen vijf mensen. Haar broer met zijn vrouw, een oude vriendin, een oud-collega en een nichtje. Een maatschappelijk werker geeft informatie over mogelijkheden voor hulp. In het plan staat onder meer hulp bij de administratie genoemd, steun bij het zoeken naar hulp om van de drank af te komen en afbetalingsregelingen te treffen.

Broer-zijn
Na een maand belt de Eigen Kracht-coördinator en blijkt dat de vrouw zich nog steeds terugtrekt. Ze weigert de afspraken na te komen. Een situatie waar tijdens de conferentie al zorgen voor waren en waar iets over op papier is gezet. “We geven het over aan de maatschappelijk werker,” zucht haar broer. “Het is erg dat het zo ver moet komen. Gelukkig staat in het gezamenlijke plan dat als we het met elkaar niet kunnen oplossen, de maatschappelijk werker aan zet is. Ik hoef niet toe te kijken hoe de situatie verslechtert of ruzie te maken om hulp door te zetten. Bovendien ervaar ik veel steun van de mensen die op de conferentie waren en mijn zus ook. Ik hoef alleen nog maar broer voor haar te zijn.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.