"Al snel bleek dat het meisje een goede band had met haar tante uit Spanje. Die wilde graag komen, maar toen stelde de jeugdbeschermer een deadline."

Meebewegen in coronatijd

“Is jullie werk erg veranderd door corona?”, vroeg een gemeenteambtenaar deze week aan een collega. Het antwoord op die vraag is ja en nee tegelijk. ’De familie bepaalt het tempo’ is een uitdrukking die wij veel gebruiken als het over Eigen Kracht-conferenties gaat. Zo is er soms tijd nodig voor mensen om over de drempel te stappen en met naasten te delen wat er aan de hand is. Ook komt een familie soms pas in beweging als een oma, een oom of een relatieve buitenstaander als een buurvrouw met de vuist op tafel slaat. En soms is de familie direct actief en ligt er binnen een week een uitgebreid plan bij de kinderrechter. De Eigen Kracht-coördinatoren zijn gewend om flexibel te werken en in deze coronatijd is dat niet anders.

Groot scherm
Beroepskrachten vragen nu vaker ondersteuning bij het vergroten van de kring om iemand heen. De onzekerheid over mogelijk nieuwe maatregelen is groot. De kern van ons werk is het aansluiten bij de mensen zelf, dat is in deze tijd niet anders. De bijeenkomsten vinden zowel digitaal als in levende lijve plaats, conform de voorschriften vanuit de overheid. Deze week is een Eigen Kracht-coördinator bezig met een voorbereiding voor een planbijeenkomst waar bijna dertig mensen aansluiten, deels live en deels online via een groot scherm. Familie die online meedoet is niet nieuw voor ons, dat doen we al jaren. Die ervaring komt nu goed van pas.

Midden in de kring
Mijn collega vertelt over een bijeenkomst vorig jaar, van een moeder en twee kinderen: “Met de oudste dochter ging het niet goed. Ze wilde weg uit huis, maar had geen plek waar ze heen kon. Er waren familieleden en vrienden die wilden meedenken. Al snel bleek dat het meisje een goede band had met haar tante uit Spanje. Die wilde graag komen, maar toen stelde de jeugdbeschermer een deadline. Zo snel kon de tante niet komen, maar ze kon wel digitaal meedoen. Ik was onder de indruk hoe ze dat deden: ze zetten het scherm midden in de kring, omdat deze tante voor het meisje én haar moeder heel belangrijk was. Haar aanwezigheid hielp enorm, doordat zij het meisje stimuleerde om mee te denken in een oplossing. Mede daardoor kwam er een plan waarin ze bij de zus van haar vader ging wonen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.