“Een vasthoudende onafhankelijke coördinator was nodig om iedereen om tafel te krijgen. Het werd een gedenkwaardige dag van bruggen slaan tussen eilandjes.”

Na vijf jaar een baan!

Hoe gaat het met de plannen van Eigen Kracht-conferenties op de lange termijn? Uit onderzoek weten we dat over het algemeen de kring betrokken blijft, het plan wordt uitgevoerd en verder ontwikkeld. Deze week mailde een moeder een verhaal over de Eigen Kracht-conferentie van haar dochter, bijna vijf jaar geleden. “De afgelopen weken hadden we het weer geregeld over de Eigen Kracht-conferentie die de basis is geweest voor veel goede ontwikkelingen.”

Mijlpaal
“Je kunt zeggen dat we nog steeds bezig zijn met het plan uitvoeren,” schrijft ze. “De aanleiding voor onze terugblik is het feit dat mijn dochter een baan heeft gevonden. Op het moment van de conferentie was ze 29 jaar en had last van psychoses en depressie. Deze baan is een mijlpaal waar zij en een kring van anderen hard aan hebben gewerkt. Een van de belangrijkste effecten van de Eigen Kracht-conferentie was dat eindelijk hulpverleners en alle familie en vrienden samen om tafel zaten. Met verwijzingen naar privacy van de GGZ lukte het niet eerder om met elkaar te praten, terwijl mijn dochter op veel fronten vastliep.”

Gedenkwaardig
“Een vasthoudende onafhankelijke coördinator was nodig om iedereen om tafel te krijgen. Het werd een gedenkwaardige dag van bruggen slaan tussen eilandjes.” Er kwam een contactpersoon van de GGZ voor de familie. Met en via hem is vier jaar lang afgestemd. Inmiddels is zijn rol niet meer nodig. De dochter kreeg begeleiding op meerdere levensterreinen. “Ze is slim, maar het ontbrak haar aan vaardigheden die bij een baan horen: arbeidsritme, omgaan met collega’s, zaken bespreken die moeilijk zijn. En nu heeft ze een gewone baan, zelf bereikt. Ik heb haar nog nooit zo blij gezien!”

Grote stap
Er was een plan gemaakt met korte en lange termijndoelen, want de kring wist dat het jaren kon duren voor ze grote stappen kon zetten. Deze baan is zo’n grote stap en dit maakt ook een volgende grote stap mogelijk: zelfstandig wonen. “Van de week zaten we in de tuin te praten over wat het verschil had gemaakt met al die jaren tobben ervoor. De kentering was de Eigen Kracht-conferentie. De stappen daarna waren effectief, omdat ze kloppen met wie zij is. Dat beeld kreeg de GGZ pas scherp toen de samenwerking startte met de betrokken kring van niet-professionals.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.