“Als ik doorvraag, zegt ze dat haar netwerk ook overbelast is. Ik heb geen tijd om haar netwerk zelf te gaan bellen."

Netwerk in kaart brengen

“Ik heb een moeder in mijn caseload die overbelast is. Wij kunnen zeker iets voor haar betekenen, maar ze heeft netwerk nodig en dat is er niet.” Met deze boodschap belde iemand van het wijkteam. Ze zei: “Als ik doorvraag, zegt ze dat haar netwerk ook overbelast is. Ik heb geen tijd om haar netwerk zelf te gaan bellen. Als er netwerk is, dan kunnen we met elkaar een plan maken. Kunnen jullie het netwerk in kaart brengen en kijken wie er mee kunnen denken?” Het antwoord op deze vraag is natuurlijk ja, dat kunnen wij. We starten altijd met de kring groter maken en kijken samen stap voor stap wat verder nodig is.

Niet alleen
In veel situaties is de Eigen Kracht-coördinator procesbegeleider bij de bijeenkomst waar een plan wordt gemaakt, maar soms is een bijeenkomst niet nodig omdat de mensen er met elkaar al uit zijn. Of ze verzorgen zelf de bijeenkomst, soms met professionals. In deze situatie was ondersteuning en vooral tijd nodig voor het leggen van verbindingen. De vraag was: ‘Hoe kan de moeder ondersteund worden?’ De wijkteammedewerker: “Ze kan nu niet zelf voor haar gezin zorgen.” Een Eigen Kracht-coördinator kon direct starten. Zij vertelt: “De moeder zei dat iedereen in haar netwerk het druk had. Ik vroeg of ik de mensen die belangrijk voor haar zijn mocht bellen. Die zeiden inderdaad dat ze druk waren, maar ook bezorgd. Ze wilden zeker meedenken, vooral omdat ze dat met meer mensen konden doen.”

Verlichting 
“In de vriendenkring bleek ruzie te zijn. Toch wilde iedereen meedenken, hoewel twee vrienden liever niet met elkaar in één ruimte wilden zijn. De Eigen Kracht-coördinator vroeg hen wat ze nodig hadden om toch allebei aanwezig te zijn. Ze noemden beiden dezelfde persoon als steunend. De Eigen Kracht-coördinator stelde een gesprek voor met hun drieën ter voorbereiding. Hier konden ze zich uitspreken en spraken ze af om met elkaar de moeder te steunen. Zo was er een kring van negen mensen, die met elkaar in gesprek gingen en samen afspraken maakten. Een formele bijeenkomst was niet nodig. De wijkteammedewerker was erg blij: “Ik kon meteen starten met hulp, in overleg met de moeder én de mensen om haar heen. Voor deze vrouw betekende dit direct verlichting en eigenlijk voor mij ook.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.