“Het was zo moeilijk om het over mezelf te hebben terwijl hij ziek is. Maar ik heb het toch gedaan."

“Niet voor hem, wel voor mij”

De moeder van een 17-jarige jongen belde een collega. De jongen was ernstig ziek en onderging zware behandelingen: “Zij kende Eigen Kracht-conferenties via haar werk en wilde weten of wij haar zoon konden helpen. We kwamen erop uit dat zij eerst met haar zoon zou praten over deze mogelijkheid.” Maar hij wilde er niets van weten. “Hij vond de behandeling al zwaar genoeg en kon er niets bij hebben. Bovendien was hij heel blij met de steun van zijn moeder en broer. De moeder was elke dag bij hem in het ziekenhuis en voor hem was dat genoeg. Hij wilde er verder niemand bij.”

Steun
“Korte tijd later belde de moeder mij huilend op,” vertelt mijn collega. “Ze wilde er zo graag voor hem zijn en alles voor hem doen, maar ze kon het eigenlijk niet meer volhouden. Ze snapte dat hij niet met meer mensen over de ziekte wilde praten en vooral haar vertrouwde. Daarom ging ze almaar door. Het werd te zwaar. Ze gaf aan dat een Eigen Kracht-conferentie niet ging lukken. Ik heb met haar gepraat over wat zij nodig had. Ze noemde steun voor haarzelf en voor haar andere zoon. Ik vroeg of ze dat tegen haar zoon zou kunnen zeggen. Dat vond ze moeilijk.”

Volhouden
Mijn collega heeft doorgevraagd naar haar kring van mensen. Die was er wel, maar ze gunde zich geen tijd om contact te zoeken. Er volgde een gesprek met haar en haar andere zoon. Samen besloten zij om met de zoon in het ziekenhuis te gaan praten hierover. De moeder vertelt: “Het was zo moeilijk om het over mezelf te hebben terwijl hij ziek is. Maar ik heb het toch gedaan. Ik heb gezegd dat ik er altijd voor hem wil zijn, maar het niet meer alleen meer red. Dat ik mensen nodig heb om het vol te houden. Toen zei mijn zoon dat het goed was om er mensen bij te vragen.” Mijn collega: “Een broer en een vriendin van de moeder en de beste vriend van de andere zoon hebben meegedacht over hoe ze het met elkaar goed kunnen volhouden om te blijven zorgen voor de jongen. Dat gaf veel rust, voor allemaal.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.