"Ze vonden het heel fijn dat ik ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar was.” 

Nog steeds ontroerd

“Ik heb veel Eigen Kracht-conferenties helpen organiseren, maar ik was deze week weer zo ontroerd,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “Er was gebeld door een casemanager, omdat er zorgen waren over een jongen van 12 jaar. Hij wilde niet bij zijn ouders wonen en was al meerdere keren weggelopen. De casemanager zei dat er met spoed een plan moest komen, maar ze zei ook dat ze vertrouwen had dat er een sterk netwerk aanwezig was. De familie kwam uit Egypte en de ouders spraken nauwelijks Nederlands, maar ze wilden geen Eigen Kracht-coördinator uit hun cultuur. Tijdens de voorbereiding wilde de zus van de jongen alles vertalen en er bleken inderdaad al gauw veel mensen betrokken te zijn. Ze vonden het heel fijn dat ik ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar was.”

Eten
“De mensen wilden graag meedenken. Een oom zei: ‘Het is verdrietig, ze praten helemaal niet met elkaar.’ De casemanager was erg betrokken en volgde het proces intensief. Zij vertelde dat er vanuit de familie veel argwaan was naar hulpverleners en dat ze hoopte dat dit proces van beide kanten meer vertrouwen zou geven. Toen ik de jongen vroeg hoe de bijeenkomst eruit zou moeten zien en wat hij erbij wilde eten, zei hij meteen: ‘Koshari.’ Dat bleek een typisch Egyptisch recept. Ik vroeg me af hoe ik daaraan kwam, maar toen zei hij: ‘Dat kan mijn moeder heel lekker maken.’ Dat was bijzonder, want hij had al maanden niet met zijn moeder gepraat. Nu ging hij dit aan haar vragen.”

Ontspannen 
“De bijeenkomst startte met een maaltijd, gekookt door moeder en twee buurvrouwen. Het lukte de zus niet om te tolken, ze vond het te spannend. Een vriend van de jongen, die er met zijn vader bij was, wilde wel tolken en dat ging heel goed. In het eerste deel werd veel benoemd. Na het eerste deel verliet ik de ruimte die vol spanning was. Toen ze me terugriepen, stond er een heel concreet plan op een groot papier. De sfeer was nu meer ontspannen. De jongen zou teruggaan naar huis met steun voor hem én zijn ouders. De moeder van een vriend had een belangrijke rol gespeeld in het bemiddelen en zo was het ze gelukt om naar elkaar te luisteren en oplossingen te bedenken. De oom zei: ‘De kou is uit de lucht’.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.