“Tuurlijk maak ik me zorgen om mijn nichtjes, maar ik heb mezelf beloofd om nooit meer met haar in één ruimte te zijn.”

“Nooit meer met haar in één ruimte.”

Bij de voorbereiding van Eigen Kracht-conferenties komt het vaak voor dat iemand tegen de Eigen Kracht-coördinator zegt wel te willen meedenken, maar niet naar de bijeenkomst te komen “als hij of zij ook komt”. Zo ook vorige week: “Tuurlijk maak ik me zorgen om mijn nichtjes, maar ik heb mezelf beloofd om nooit meer met haar in één ruimte te zijn.” ‘Haar’ is in dit geval haar ex-schoonzus, gescheiden van haar broer en moeder van haar twee nichtjes van zes en vier jaar.

Veiligheid door de kring
Deze week is de Eigen Kracht-conferentie geweest en de tante is toch gekomen. Wat heeft haar van gedachten doen veranderen? Dat zijn drie dingen. Als eerste aandacht voor haar en haar mening. Wat had zij nodig om er toch bij te kunnen zijn? De Eigen Kracht-coördinator heeft vooraf verteld dat er een bijeenkomst kwam om een plan te maken voor een omgangsregeling van vader en moeder met de kinderen. Als de kring dit niet zou doen, zouden professionals deze regeling opstellen, want de situatie dreigde uit de hand te lopen. De tante wilde graag meedenken. “Als mijn man erbij is en haar vader, dan durf ik het wel, want haar vader heeft altijd een goede invloed op haar.” De kring groter maken hielp dus.

Toekomst
Het tweede punt was dat de bijeenkomst zou gaan over een omgangsregeling en andere zaken die belangrijk zijn voor de toekomst. Het zou dus niet gaan over de problemen. Daar wilde ze wel deel van uitmaken en over meedenken. Zou ze daar niet bij zijn, dan zouden anderen een plan maken, waar ze geen onderdeel van zou zijn.

Voor de kinderen
Het meest belangrijk voor deze tante was het derde punt: het ging om haar nichtjes. Voor hen wilde ze haar boosheid opzij zetten en voor hen wilde ze er zijn. Ze snapte dat het voor de toekomst belangrijk is dat ze ook mee zou denken over alle andere aspecten die een rol spelen. Ze zei: “Ik hou van mijn nichtjes en ik wil natuurlijk dat het goed met hen gaat. Het blijft mijn familie en daarom ben ik er om mee te denken en als het nodig is ook wat te doen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.