“Buurtgezinnen en Eigen Kracht Centrale kunnen elkaar versterken. Ze hebben ieder eigen expertise en kunnen aanvullend zijn.” 

Ondersteunen doen we samen

Onlangs organiseerden we een online workshop voor de Eigen Kracht-coördinatoren. Ingeborgh Olij-Frima vertelde over het werk van Buurtgezinnen. Een stichting die landelijk onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’ gezinnen die steun kunnen gebruiken, koppelt aan een stabiel gezin in de buurt. Hierdoor krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Ingeborgh gaf veel voorbeelden en vertelt: “Buurtgezinnen en Eigen Kracht Centrale kunnen elkaar versterken. Ze hebben ieder eigen expertise en kunnen aanvullend zijn.”

Meerwaarde 
“Vanuit Buurtgezinnen krijgen we soms vragen van gezinnen die echt hangen aan het draadje van een steungezin. Dan is het belangrijk om naast dat steungezin, ook te kijken naar het eigen netwerk. Wij hebben niet de uren en mogelijkheden om dat in kaart te brengen. Dan is Eigen Kracht aanvullend.” Vanuit Eigen Kracht is de meerwaarde van buurtgezinnen dat in situaties dat het netwerk onvoldoende kan bieden op het gebied van structurele respijtzorg, een steungezin dit wel kan. Dit gebeurt ook in de praktijk. Bijvoorbeeld in een gezin dat een Eigen Kracht-conferentie had aangevraagd. Ze hadden drie kleine kinderen, waarvan een veel extra zorg nodig had. De vader was thuis met een burn-out en beide ouders gaven aan het niet meer te redden.

Structureel
De Eigen Kracht-coördinator: “Het netwerk van het gezin was heel actief en deed wat ze konden, maar het liep erg door elkaar. Ze hadden veel behoefte om samen een plan te maken, zodat iedereen beter wist waar ze aan toe waren. Tijdens de voorbereiding bleek dat er meer nodig was dan ze konden bieden. Vooral een structurele time-out plek en iemand die meekon naar voetbal was lastig. Ze vroegen informatie over mogelijkheden om hun eigen hulp aan te vullen en daarom hebben we tijdens de planbijeenkomst folders gegeven van onder andere Buurtgezinnen. Ze hebben een plan gemaakt met veel steun voor kinderen én ouders van familie, vrienden en buren. In het plan stond dat ze de mogelijkheden van een buurtgezin zouden onderzoeken. Toen we een maand later belden voor evaluatie van de Eigen Kracht-conferentie vertelden ze dat ze zich hadden aangemeld bij Buurtgezinnen. De steun van hun eigen kring liep nu goed door gemaakte afspraken en daardoor ging het veel beter. Daarnaast keken ze erg uit naar extra steun van een steungezin.” Zoals Ingeborgh van Buurtgezinnen het zei: “Ondersteunen doen we samen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.