“Als ze het betrekken van het netwerk ter sprake bracht, dan zei het echtpaar steeds dat ze geen andere mensen wilden belasten."

Ondersteunen van de hulpverlener

Als het niet goed gaat met een persoon of gezin, is onze ervaring dat het helpend is om na te denken wie er graag willen dat het goed met hen gaat. Steeds meer hulpverleners vragen hun cliënten naar familie en vrienden, omdat zij ook ervaren dat de persoonlijke kring belangrijk is, naast de professionele hulp die zij bieden. Als iemand aangeeft geen netwerk te hebben of hun familie of bekenden niet (nog meer) lastig te willen vallen, dan kan het moeilijk zijn om door te vragen. Een medewerker van een wijkteam belde mijn collega om te overleggen over de situatie van een ouder echtpaar, waarvan de man beginnende dementie had.

Het is én-én
Ze dacht aan een Eigen Kracht-conferentie. Toen mijn collega doorvroeg, bleek ze zeer goed contact te hebben met het echtpaar en hun dochter. “Als ze het betrekken van het netwerk ter sprake bracht, dan zei het echtpaar steeds dat ze geen andere mensen wilden belasten,” vertelt mijn collega. “De wijkteammedewerker wist niet hoe ze hier verder op kon doorvragen en vroeg ons daarom om hulp. Ik heb met haar verkend welke vragen ze zou kunnen stellen. Het gaat er niet om dat familie de hulp van jou als professional overneemt, maar dat de verbindingen intact blijven of weer gelegd worden. In moeilijke situaties is zowel professionele hulp als persoonlijke steun nodig.”

Coaching
Met de tips van de regiomanager kon de wijkteammedewerker een ander gesprek voeren. Daarin geeft de dochter aan graag meer te willen helpen, maar het niet alleen te kunnen. Als mantelzorger heeft ze eigenlijk ondersteuning nodig. Met behulp van de regiomanager brengt de wijkteammedewerker in kaart hoe ze samen met de dochter verbindingen kan leggen met de mensen om haar en haar ouders heen. Zo raken meer mensen betrokken en weten van de situatie. Een buurman, twee nichten, een kleinkind en drie goede vrienden van vroeger. De hulpverlener vindt het prettig dat er naast haar hulp voor het echtpaar steun is van anderen én  steun is voor de dochter, ook voor de toekomst. Een Eigen Kracht-conferentie bleek niet nodig, coaching van de hulpverlener was voldoende om de kring groter te maken.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.