De teams bleken vooral te willen overleggen over ingewikkelde situaties, zodat we mee konden denken.

Ongemerkt enorm verschil in werken

Afgelopen week was er een bijeenkomst bij een thuiszorginstelling die ruim twee jaar geleden begonnen is met trainingen in het groter maken van de kring van ouderen. De Eigen Kracht Centrale heeft alle wijkverpleegkundigen en EVV-ers (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende) getraind in het doorvragen over het informele netwerk, intervisie begeleid en meegedacht. Dit ging vooral over de vraag wat te doen bij mensen die aangeven geen netwerk te hebben, het netwerk niet te willen belasten of hun zorgen niet te willen delen en hoe het voor hen als hulpverleners is om dan toch door te vragen. Ze hebben met elkaar een plan van aanpak gemaakt. Nu is er jaarlijks een bijeenkomst om te kijken hoe het gaat.

Gewoon
De trainers hadden vooraf gevraagd of ieder team een goed voorbeeld wilde delen en een situatie waarin het niet goed lukt om het gesprek over het netwerk aan te gaan. De teams bleken vooral te willen overleggen over ingewikkelde situaties, zodat we mee konden denken. Natuurlijk hebben we dat gedaan. Wat mij opviel was dat ze een voor een benoemden dat het bij nieuwe cliënten nu heel vanzelfsprekend was om dit gesprek aan te gaan, dat ze het bij een intakegesprek standaard hebben over wie belangrijk voor iemand zijn, dat mensen het heel gewoon vinden om mee te denken en mee te doen en zelfs fijn vinden en dat hen dit ook veel werk scheelt.

Zorgmomenten
Ze hadden zelf nauwelijks in de gaten wat een enorm verschil dit is met twee jaar geleden, dus ik benoemde hoe knap ik het vond hoe zij hierin veranderd zijn. Ze hadden voorbeelden van situaties waar ze met ouderen en hun netwerk in gesprek zijn gegaan over de zorg en hoe fijn het kan zijn dat meer mensen betrokken zijn. Ook voorbeelden waar het aantal zorgmomenten omlaag kon, bijvoorbeeld omdat anderen er toch al zijn en zelf aanbieden om avondzorg op zich te nemen. Ouderen en familie vinden dit ook prettig, omdat het vertrouwd is. Of een buurvrouw die op bezoek was en door er samen over te praten een andere buurvrouw er ook bij vroeg, waardoor er nu meer verbinding is. Het hielp om aandacht te hebben voor situaties waar het niet zo makkelijk gaat, maar ook zeker om deze mooie voorbeelden te delen.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.