"Hij wist dat sommige mensen boos op hem waren en hij had zijn oude vrienden lang niet gezien."

Onmogelijke voorwaarden aan het plan

“De voorwaarde leek onmogelijk”, vertelt een Eigen Kracht-coördinator naar aanleiding van een vraag vanuit een gevangenis. We waren gebeld door een casemanager van een gedetineerde. De man was 77 jaar. Zijn straf duurde nog een half jaar, maar hij zou eerder vrij kunnen komen met een enkelband. De voorwaarden daarvoor waren in dit geval onder andere: een goedgekeurd woonadres en de man moest minimaal 26 uur per week (vrijwilligers)werk hebben met een contract. Hij wilde vooral eerder naar huis omdat een van zijn kinderen ernstig ziek was. De Eigen Kracht-coördinator: “De casemanager en de man zeiden meteen dat de voorwaarde niet haalbaar was en we dus het plan maar moesten richten op het uitzitten van de tijd. Volhouden, hoe contact met zijn dochter mogelijk zou zijn en een plan voor terugkeer over zes maanden.”

Klussen
“Tijdens de voorbereiding bleken veel mensen bereid om te komen naar een bijeenkomst. Zijn kinderen, hun partners, maar ook vrienden van de kinderen en twee oude vrienden van de man zelf. Een vriend van zijn zoon had een bouwbedrijf. Hij vertelde dat de man hem bij de start erg had geholpen. Het bedrijf liep goed en omdat iedereen steeds bij klanten was, had hij wel iemand nodig die kleine klussen kon doen op kantoor. Dus hij wilde hem een contract aanbieden en hij wilde naar de bijeenkomst komen. Toen de man dit hoorde, vroeg hij meteen of er dan toch een plan gemaakt kon worden om eerder vrij te kunnen komen, met enkelband.”

Enkelband
“Het duurde nog een tijd voordat de bijeenkomst plaatsvond, want het moest georganiseerd worden in de gevangenis. Er kwamen negen mensen uit het netwerk en twee professionals. De man was ontroerd dat er zoveel mensen voor hem bij elkaar kwamen. Hij wist dat sommige mensen boos op hem waren en hij had zijn oude vrienden lang niet gezien. Toch wilden ze meedenken en ze gunden hem, ondanks alles, nog een goede tijd met zijn kinderen. Ze maakten een plan voor resocialisatie en voorbereiding op het werk en op terugkeer naar de samenleving. In het plan stelden ze voor om dit stap voor stap te doen: eerst een dag verlof en dan langzaam naar huis met enkelband. Het plan is, in overleg met de casemanager, als bijlage meegestuurd bij de aanvraag voor resocialisatie. We weten nog niet of het wordt goedgekeurd, maar voor de man is het hoe dan ook al geslaagd.”

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.