"Ik snap de bedoeling, ik kom zeker, geen probleem. Je hoeft niet langs te komen, daar heb ik geen tijd voor."

Onverwachte gast op de planbijeenkomst

“De kring van mensen weet met elkaar wat er nodig is,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. Er moest een plan komen voor twee kinderen van 12 en 9, van wie de ouders gescheiden waren. De kinderen woonden deels bij hun vader en deels bij hun moeder, maar dat liep niet goed. Er waren duidelijke afspraken nodig, want de ouders wilden eigenlijk helemaal geen contact en daardoor ging er veel mis. De Eigen Kracht-coördinator: “In de voorbereiding had ik gesprekken met de vader, de moeder en de kinderen. Zij noemden wat mensen en die heb ik allemaal bezocht om hen uit te nodigen.”

Geen tijd
“De vader noemde onder meer zijn vader, de opa van de kinderen. Ik belde hem om een afspraak te maken. Hij zei meteen: ‘Ik snap de bedoeling, ik kom zeker, geen probleem. Je hoeft niet langs te komen, daar heb ik geen tijd voor.’ Ik probeerde door te vragen of er nog anderen waren die volgens hem belangrijk waren, maar hij herhaalde dat het prima was zo en dat hij zou komen. De voorbereidingen liepen goed, er waren enkele mensen die bruggenbouwer konden zijn tussen de ouders. Er waren ook zorgen. Sommigen hadden veel last van de ruzies tussen de ouders en daardoor was er ook irritatie tussen de ene en de andere kant van de familie. Een aantal mensen vertelde dat er ook ruzie was met de opa en vooral over zijn nieuwe vriendin. Maar dat de opa wel belangrijk was.”

Vraag het de kring
Voor de planbijeenkomst kreeg iedereen een uitnodiging. Met daarop de vraag waar tijdens de bijeenkomst een oplossing voor wordt gezocht en de mensen die komen. Dat waren er dertien. De Eigen Kracht-coördinator: “Alles stond klaar: stoelen in een kring, er was eten en drinken. Iedereen zat al klaar toen de opa binnenkwam, samen met zijn vriendin. Daar had niemand op gerekend. Ik wist nog wat het advies was bij onverwachte situaties: ‘Vraag het de kring.’ Dus ik heb gevraagd wat zij wilden. Ze hebben overlegd met elkaar, sommigen vonden het lastig, maar ze wilden opa er heel graag bij. De vader zei: ‘Je bent belangrijk, dus je bent welkom.’ In het besloten deel is het de hele kring gelukt om duidelijke afspraken te maken. Achteraf hoorde ik dat het eerst lastig was, maar dat de vriendin van opa een heel positieve houding bleek te hebben en daardoor een belangrijke rol speelde. Dat had niemand verwacht.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.