"Ik wil niet dat ze ook het verkeerde pad opgaan, het gaat nu zo goed met ze. Ze moeten een vaste plek houden."

Op het verkeerde pad

“Ik wil niet dat mijn broertjes dezelfde fouten gaan maken als ik,” was het eerste wat de jongen zei. Hij belde vanuit een gesloten jeugdinrichting, waar hij verbleef na een veroordeling. Hij vertelde over zijn zorgen: “Mijn broertjes en ik zijn uithuisgeplaatst toen we nog klein waren en zijn toen bij onze oma gaan wonen. Met mij ging het heel slecht, ik ging spijbelen en liep weg. Toen overleed mijn moeder ook nog. Mijn oma deed echt haar best, maar ik had te veel meegemaakt. Ik kreeg vrienden die me meenamen om te stelen en ik raakte verslaafd aan drugs. Uiteindelijk ben ik opgepakt en hier terechtgekomen.”

Ziek
“Ik heb het laatste jaar weer goed contact met mijn broertjes en oma. Oma vertelde vorige week dat ze ziek is en geen jaren meer zal leven. Waar moeten mijn broertjes dan heen? Ik wil niet dat ze ook het verkeerde pad opgaan, het gaat nu zo goed met ze. Ze moeten een vaste plek houden. Kunnen jullie helpen?” Op zijn verzoek hebben we zijn oma gebeld. Ze vond het een goed idee om mensen samen te brengen om een plan te maken, maar vertelde erbij dat veel mensen zijn afgehaakt in de tijd dat het heel slecht ging. Maar ze had ook zorgen over haar kleinkinderen en zei: “Er moet wel iets gebeuren.”

Trots
Een Eigen Kracht-coördinator belde familieleden: “Ze waren onder de indruk van het initiatief van hun neef en ze hadden net als hem zorgen om de oma. Ik bezocht twee ooms, een tante en hun partners. Ze gingen allemaal nadenken over een bijeenkomst. Na een week belde een van de ooms. Hij zei: ‘We zijn bij mijn moeder bij elkaar gekomen en hebben een plan gemaakt. De jongens komen in het weekend bij ons logeren en als mijn moeder zieker wordt of overlijdt, dan kunnen ze bij ons komen wonen en kunnen ze elke twee weken een weekend bij mijn broer of zus logeren. We gaan het plan nu verder uitwerken, maar we komen eruit. Heel erg bedankt dat je ons op dit spoor hebt gezet. We zijn ook bij onze neef op bezoek geweest om te zeggen dat hij dit super voor zijn broertjes heeft gedaan. We zijn echt trots op hem!”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.