"Ik wil een luisterend oor zijn, maar ik gun haar meer een luisterend oor in haar eigen omgeving.”

Op weg helpen naar verbinding

We hebben een telefoonnummer waar je heen kunt bellen om direct een aanvraag te doen voor een Eigen Kracht-conferentie. Soms weten mensen precies wat ze willen en kunnen ze meteen starten, maar soms bellen mensen voor meer informatie en hebben ze eigenlijk geen idee wat zo’n conferentie is. “Dan luister ik eerst,” vertelt mijn collega die meestal deze telefoon opneemt. “Dat vinden mensen prettig. Deze week belde een vrouw. Ze was in paniek, omdat ze van haar begeleider van alles moest doen, maar het lukte haar niet. Ze had een paniekaanval gehad en wist echt niet meer wat ze moest.”

Steeds in paniek
“Ze vertelde dat ze 27 was, sinds kort zelfstandig woonde en begeleiding kreeg omdat ze het niet alleen kon en problemen had, maar eigenlijk met niemand durfde te praten. Ze had geen contact in de buurt. Ze wilde laten zien dat ze het wel zelf kon, dus vroeg ook niemand om hulp. Maar het ging niet goed en ze raakte steeds in paniek en bleef het liefst alleen binnen. Ze had folders gekregen en op een van die folders stond dit nummer. Ik vroeg wat ze zou willen. Eerst zei ze ‘niets’, maar toen zei ze ‘niet alles alleen moeten doen.’ Ze vertelde verder. Ik wil een luisterend oor zijn, maar ik gun haar meer een luisterend oor in haar eigen omgeving.”

‘Vreemde’ oren
“Ik vroeg haar: ‘Heb je dit ook al eens verteld aan iemand die je kent?’ Ze zei: ‘Nee, dat durf ik niet.’ Bij mijn vraag of er iemand is die haar goed kent of iemand die kan meedenken, zei ze meteen: ‘Mijn oma’. Daar had ze eerder niet aan gedacht, maar haar oma durfde ze wel te bellen. Ik zei dat er vast meer mensen waren die haar goed kennen. Ze noemde twee vriendinnen. Zou ze deze mensen kunnen vragen om samen mee te denken? Ze antwoordde: ‘Ik ga nu meteen mijn oma bellen om haar te vragen.’ Ze klonk opgelucht. Het is fijn om een luisterend oor te kunnen zijn, maar ik wil dat mensen niet afhankelijk worden van ‘vreemde’ luisterende oren en in verbinding blijven met mensen die belangrijk voor hen zijn. En ik ben tevreden als ik iemand een beetje op weg kan helpen naar die verbinding.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.