“Niemand had dit kunnen bedenken. Je kunt wel denken ‘dat gebeurt nooit’, maar ik heb ervaren dat je het gewoon niet kunt weten."

Opbrengst bedenk je nooit vooraf

Een Eigen Kracht-conferentie start als er een plan nodig is. Er ligt een vraag waarover een groep mensen nadenkt en afspraken maakt. Onderzoek laat zien dat als het een kring lukt om samen te komen, ruim 96% tot een plan komt. “Maar soms laat het plan niet alles zien,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator deze week. “Dan is er meer gebeurd, wat eigenlijk belangrijker is.” Ze vertelt over een Eigen Kracht-conferentie voor een vrouw en haar twee kinderen, van wie de oudste in een instelling woonde. “De conferentie had als vraag om de moeder te ondersteunen bij het opvoeden van haar jongste zoon en om een woonplek te vinden voor haar oudste zoon, die niet in de instelling kon blijven.”

Moeilijk toegang
“Er was een uitgebreid netwerk, maar al in de voorbereiding vertelden mensen dat het vinden van een woonplek voor de jongen van 15 jaar lastig zou zijn,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. De gezinsvoogd zei dat hij moeilijk toegang had tot de jongen en weinig wist over zijn netwerk. “Toch wil ik wel zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb om het netwerk een kans te geven, los van wat er uitkomt,” had deze gezinsvoogd gezegd. De coördinator ging bij de jongen op bezoek en hij vertelde dat hij graag weer bij familie wil wonen. “Mijn moeder weet wel wie erbij kunnen zijn,” zei de jongen. De Eigen Kracht-coördinator ging naar de moeder en die noemde haar ex-man, de vader van de jongen, als belangrijk.

Waardevol
Er was al jaren geen contact met de vader. “Ik ben teruggegaan naar de jongen en heb hem gevraagd of hij zijn vader erbij zou willen. Dat wilde hij wel. Dus ben ik naar zijn vader gegaan om hem uit te nodigen. Hij zei ‘ja’.” En zo was er tijdens de conferentie een bijzonder weerzien van de jongen met zijn vader en van de vader met een groot deel van de familie. De coördinator: “De familie benoemde dit als heel bijzonder.” In het plan stond dat de jongen bij zijn vader zou gaan wonen. De gezinsvoogd keurde het plan goed. “Niemand had dit kunnen bedenken. Je kunt wel denken ‘dat gebeurt nooit’, maar ik heb ervaren dat je het gewoon niet kunt weten,” aldus de Eigen Kracht-coördinator. “Wat je niet in het plan ziet, is hoe waardevol de ontmoeting was.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.