"We moesten werken aan onze relatie, omdat de ruzies te heftig waren. Mijn vriend moest iets doen aan zijn drankgebruik. Verder ging het over ons huis dat een veilige omgeving moet zijn."

Openheid ondanks schaamte

“Ineens ging het zo snel.” Een moeder van een meisje (2) vertelt over het moment dat een melding bij Veilig Thuis was gedaan. “Mijn vriend en ik hadden flinke problemen. Na een enorme ruzie brachten we zelf onze dochter naar mijn schoonouders om een tijdje te logeren. Toen was die melding gedaan en startte een onderzoek. Snel daarna kregen we een Eigen Kracht-conferentie aangeboden, want er was een plan nodig. Als wij met onze mensen een veilig plan maakten, dan kon de hulp misschien vrijwillig blijven. Lukte dat niet, dan mocht ons dochtertje misschien niet terug. Natuurlijk wilden we dat proberen en diezelfde avond al kwam een Eigen Kracht-coördinator.”

Gesprek over veiligheid
De medewerker van jeugdbescherming stelde voorwaarden aan het plan, om de veiligheid te waarborgen. De moeder: “Ze besprak dit vooraf met ons. We moesten werken aan onze relatie, omdat de ruzies te heftig waren. Mijn vriend moest iets doen aan zijn drankgebruik. Verder ging het over ons huis dat een veilige omgeving moet zijn. Onze moeders waren erbij toen ze dit met ons kwam bespreken. We snapten wel dat dit belangrijke punten waren.” De Eigen Kracht-coördinator vervolgt: “In het eerste gesprek noemden de ouders al tien mensen die misschien wel wilden meedenken. Ze belden deze mensen zelf en vervolgens ging ik bij hen langs. Bij een oom en tante ontmoette ik ook neven. Die wilden ook graag komen, met hun partners. Ik vroeg hen om dit te bespreken met de ouders zelf en die vonden het prima.”

Alles op tafel
Er kwamen 22 mensen naar de planbijeenkomst. De moeder: “Mijn schoonvader vroeg direct waarom hebben we steeds ruzie hebben. Mijn vriend sloeg dicht en toen ben ik gaan vertellen. We hadden vooraf afgesproken alles op tafel te gooien, zodat ze echt konden helpen. Maar het was heel moeilijk. We schaamden ons om de redenen waarvoor we hulp moesten vragen.” De familie was tijdens en na de conferentie vol waardering over hun openheid. “Wij werden positief en konden actief met oplossingen komen omdat zij eerlijk waren en heel veel vertelden,” vertelt een tante. Zo maakten ze een plan dat werd goedgekeurd door jeugdbescherming en ervoor zorgde dat het dochtertje na een aantal maanden thuis kon komen. Met steun van de grote kring. “Ik had dat echt niet verwacht van onze families,” zegt de moeder. “En ik kan nog veel van ze leren.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.